Vissza

Banki AI - Mélytanulás a tőzsdei kereskedelemben... - Mesterséges Int. szo

2021.11.26. 17:00 - 2021.11.26. 19:00
Hely: https://us02web.zoom.us/j/83818316785

Tisztelettel meghívunk minden szakembert és érdeklődőt a HTE Mesterséges Intelligencia Szakosztály alábbi online szakestjére:

Banki AI - Mélytanulás a tőzsdei kereskedelemben és szentiment analízis a makrogazdaság előrejelzésénél


Zoom link az ingyenes rendezvényhez:
https://us02web.zoom.us/j/83818316785

Előadók:

  • Németh Marcell (BME, VIK, TMIT hallgató)
  • Ónozó Lívia Réka (MNB, Digitalizációs technológia főosztály, főosztályvezető)

A mesterséges intelligencia (AI) ma már mindenhol, így a pénzügyi szektorban is megjelent. Mindannyiunk szeretne nyereséges tőzsdei kereskedést folytatni vagy a makrogazdasági mutatókat jól előrejelezni. Szakestünk első előadója Németh Marcell, mérnökinformatikus mesterhallgató (BME, VIK) fogja bemutatni azokat a mély megerősítéses tanulást alkalmazó gépi kereskedő algoritmusokat, amelyek képesek változó kockázatvállalási hajlandóságú kereskedést folytatni a piac dinamikájához igazodva a portfólió értékének maximalizálása és a kockázat, illetve egyéb negatív következmények minimalizálása mellett - témájával idén két I. díjat nyert a TDK-n.

A szakestünk másik előadója Ónozó Lívia Réka (MNB, Digitalizációs technológia főosztály, főosztályvezető) azt mutatja be, hogy több magyar híroldal cikkeit felhasználva hogyan lehet létrehozni a magyargazdaságot jellemző piaci szentiment és bizonytalansági indexeket. A szöveges adatokból idősorok (indexek) képzésével különböző szöveganalitikai módszerekkel lehet szentiment analízist végezni. Az elemzésben vizsgálható az, hogy az ilyen módon előállított hangulatindexek mennyire képesek javítani a makrogazdasági változók előrejelzését.

Az előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk! 

Üdvözlettel:

Szűcs Gábor, egyetemi docens, BME,TMIT
HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály elnöke