Vissza

A HTE Szegedi csoportjának beszámolója a Távközlési Világnapról

A HTE Szegedi Csoportja május 27-én ünnepelte meg a Távközlési Világnapot két helyszínen.


Látogatás a Lézerközpontban

Május 27-én  délelőtt látogatást tettünk a Szegedi Lézerközpontban, röviden ELI-ALPS-ban. A szervezési előlátogatás az ELI-fényvilágnapi rendezvényén történt meg. A szombati napon volt egyetemi kollegáink segítettek. A program 10 órakor kezdődött, melyen egy makett segítségével bemutatták nekünk  a teljes létesítményt. Ezen keresztül megismertük a különböző épületek funkcióját.

Ezt követően Schrettner Lajos előadása hangzott el a lézer berendezések működéséről és a szegedi központban lévő lézerekről. Az egyetlen lézerforrás fényét erősítés után vákuum-csövekben lévő tükrök segítségével vezetik a különböző berendezésekhez, amelyeknek a gerjesztett fénye rávilágít a vizsgálandó tárgyra. A szegedi központ sajátossága, hogy nagyon rövid idejű (attoszekundumos = tíz a mínusz tizennyolcadikon szekundum) és viszonylag nagy teljesítményű lézer impulzusokat állít elő és ezáltal lehetővé válik nagyon gyors folyamatok vizsgálata.Ezt úgy végzik, hogy egy kisebb teljesítményű gerjesztő lézerrel instabil állapotba hozzák a vizsgálandó anyagot és nagyon rövid idő múlva jön az a lézer impulzus ami a beavatkozást végzi

A második előadás a berendezések informatikai támogatásáról és a teljes  informatikai hálózat működéséről szólt. Sok kérdés merült fel a látott és hallott információkkal kapcsolatban, melyekre érdekes történetekkel fűszerezett válaszokat kaptunk. A látogatás a kiállított eszközök megtekintésével ért véget.

Látogatás Telefonközpont-Házban

Az ELI után, 12 órakor átmentünk a Rókusi Krt. 2-10-ben lévő távközlési létesítménybe, ahol kamarai tagtársunk Engedi Antal tartott előadást a távközlés fejlődésének a gazdasági életre gyakorolt hatásáról.

Az előadás után a Ház kollegáinak vezetésével megtekintettük a DIGI és a T-com jelenleg működő távközlési berendezéseit. A látogatás végére képet kaptunk  arról, hogy hol tart ma a távközlés.

A rendezvényünkön 52 fő, a régió jelenlegi vagy korábbi szakemberei és családtagjaik vettek részt.

   

Legközelebbi események