Vissza

Távközlési Világnap - Szegedi csoport

2022.05.21. 10:00 - 2022.05.21. 15:30
Hely: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Tanszék (Tisza Lajos krt. - Aradi Vértanúk tere 1.); Elektrotechnikai Múzeum

Kedves Kollégák! Kedves Barátok!

Ebben az évben május 21-én ünnepeljük a Távközlési Világnapot. Most a látnivalókra és a tapasztalatszerzésre helyezzük a hangsúlyt, nem az előadásokra.

Május 21-én délelőtt 10 órakor kezdődik a rendezvény a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Tanszékén, az épület bejáratánál (Tisza Lajos krt. - Aradi Vértanúk tere 1., Hősök kapuja melletti bejáró, az udvari lépcsőházból kell felmenni az 1. emeletre).

A téma nagyon érdekes:

Mihez értenek az SZTE-n végzett villamosmérnökök és mérnök informatikusok? A tanszéken elmondják az oktatott tárgyak tartalmát. A laborokban bemutatják azokat az érdekesebb műszereket, eszközöket amikkel, mérnek a hallgatók vagy fejlesztenek a tanszéken. Ezáltal képet kapunk arról, hogy a végzősök mihez fognak érteni a szakmában. Mit ajánlhatunk fiainknak, unokáinknak?

Utána pogácsás, üdítős beszélgetés lesz12.45-ig.

13 órára átmegyünk a közelben lévő Elektrotechnikai Múzeumba, amely a Gyermekklinika mellett lévő volt DÉMÁSZ kirendeltség (alállomás) épületében van.  Az érdekességek közül néhányat említek meg, a teljesség igénye nélkül:

  • Szeged első városi elektromos hálózatának a felépítése az akkori hőerőművel együtt maketten.
  • Szeged környéki önálló hálózatok kialakulása, felépítése. 
  • Villamos vonalhálózat kialakulása. A villamosítás fejlődése napjainkig. Az érdekesebb eszközök a valóságban megtekinthetők. A nagyfeszültségű elektromos ívet is megnézhetjük.
  • A távközléssel kapcsolatos URH  hálózat makettje, Központi Diszpécserszolgálat kialakítása, és az adatátvitelre épülő telematikai hálózat felépítése.

Ezen kívül sok más érdekesség található, melyet szakmai vezető mutat be nekünk. Ez körülbelül 15 óráig fog tartani. Színes és gazdag program várja a résztvevőket.

Találkozunk május 21-én 10 órakor az SZTE IRINYI épületének az udvarán.

Tisztelettel,

Kerekes László
HTE Szegedi csoport
titkár

---------------------------------------------------------------------------------------

Beszámoló és fotók az eseményről

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00