Sallai Gyula

okleveles villamosmérnök, mérnök-tanár, egyetemi doktor, 1976-tól a műszaki tudomány kandidátusa, 1989-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett, 1997-ben habilitált. 1990-ben címzetes, 1997-ben rendes egyetemi tanárrá nevezték ki.

Kezdetben a BME Vezetékes Híradástechnikai Tanszékén, majd 1975-től a távközlő hálózatok tervezésének vezető kutatójaként a Posta Kísérleti Intézetben dolgozott, amelynek 1984-től igazgatója volt. 1990-től a Magyar Távközlési Rt. stratégiai ágazati igazgatója, majd szolgáltatási vezérigazgató-helyettese. 1995-ben a Hírközlési Főfelügyelet nemzetközi igazgatója, majd szakmai területekért felelős elnök-helyettese, egyben az elnök általános helyettese lett. 2001-től a BME –jelenlegi nevén - Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén a távközlésmenedzsment professzora, 2002 és 2010 között a tanszék vezetője, a 2004 és 2008 közötti tanévekben egyidejűleg a BME stratégiai rektorhelyettese.

Kutatási és oktatási területe a távközlési rendszerelmélet, méréstechnika, adatátvitel és digitális jelfeldolgozás, majd a távközlő hálózatok számítógépes tervezése és a hálózat digitalizálásának rendszertechnikája volt. A BME-n az infokommunikáció menedzsment szakterület kialakítója, az elektronikus közigazgatás szakirány felelőse, a mérnöki menedzsment tárgyak előadója.

2005-től elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Távközlési Rendszerek Bizottságának. Tagja az MTA Akusztikai Bizottságának és a Magyar Mérnökakadémiának.

A HTE-nek 1991 óta vezetőségi tagja, hat évig alelnöke, 2005-től 2011-ig elnöke. Jelenleg is aktívan részt vesz az egyesület munkájában. Az Etikai Bizottság elnöke.

Kiemelkedő szakmai és tudományos munkásságáért Dr. Sallai Gyula több jelentős díjban részesült, így  Eötvös Lóránd, Békésy György, Puskás Tivadar, Pollák-Virág, Baross Gábor és Gábor Dénes díjas, továbbá a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének birtokosa.

Az Egyesület a Puskás Tivadar díj odaítélésével Dr. Sallai Gyula kiemelkedő tudományos, oktatási, nemzetközi kapcsolatépítési, valamint a korszerű távközlési-, és informatikai szabályozások területén végzett szakmai munkásságával együtt az Egyesületért végzett több évtizedes munkáját kívánja elismerni.

Puskás Tivadar díj laudáció 2012