Németh Géza

villamosmérnök, szakmérnök, egyetemi doktori címet szerezett, melyet 1997-ben Ph.D fokozattá minősítettek.

Szakmai pályafutása elején fejlesztőmérnökként dolgozott, majd később a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén (ill.jogelődjénél) volt tanársegéd, adjunktus, majd docens.

Szakmai területe beszédfeldolgozás, szöveg-beszéd átalakítás, ember-gép kapcsolat. Ezeken a területeken elért szakmai sikereit több mint 120 folyóirat cikk, könyvrészlet, konferencia publikáció mutatja. 2011-ben Nívó díjjal tüntették ki. Tudományos eredményeiért 1999-ben megosztott Akadémiai Díjat kapott.

Az oktatás, kutatás területén elért szakmai sikereiért 2004-ben, két kollégájával együtt kapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

Tagja az MTA Távközlési Tudományos Bizottságának, az MTA Akusztikai Komplex Bizottságnak, az International Speech Communication Associationnek.

A HTE-nek 1985 óta tagja. Aktívan részt vesz az egyesület munkájában. Hosszú évekig tagja volt a HTE Díjbizottságának. A Távközlési klubok rendszeres, tevékeny résztvevője.Ugyancsak évek óta tagja a Híradástechnika folyóirat szerkesztő bizottságának, ahol évente egy-egy célszám vendégszerkesztőjeként végez igen komoly szerkesztői munkát.

Az Egyesület a Puskás Tivadar díj odaítélésével Dr. Németh Géza kiemelkedő tudományos, oktatási és publikációs, valamint a HTE érdekében végzett több évtizedes munkáját kívánja elismerni.

Puskás Tivadar díj laudáció 2012