BEVEZETÉS A TÁVKÖZLÉSI SZEKTOR ALAPJAIBA


Mindennap internetezel a mobilodon, de kíváncsi vagy arra is, hogy mi van a szolgáltatás mögött? Nem vagy biztos benne, hogy pontosan érted, miért jobb az 5G a 4G-nél? Szeretnéd megismerni a legfontosabb telekommunikációs technológiákat, távközlési szolgáltatásokat, vagy hogy hogyan épülnek fel a különböző hálózatok? Kíváncsi vagy, hogyan kapcsolódik a munkádhoz a dolgok internete? Érdekel, hogy kik a jelen és a jövő kommunikációs szolgáltatói, mik a szektor iránymutató trendjei? Szeretnél tisztában lenni a szabályokkal, amik meghatározzák a távközlési szolgáltatások működési lehetőségeit?

 

Tőlünk műszaki, jogi és közgazdasági oldalról egyszerre kaphatsz választ a kérdéseidre!

Egyedi képzésünk fókuszában a távközlési szektor technológiái és szolgáltatásai állnak: különlegessége, hogy egy kurzuson belül ismerteti az alapvető műszaki tényezőket, bemutatja az iparág gazdasági közegét és áttekinti a vonatkozó szabályozási hátteret.

 

KINEK HASZNOS?


Képzésünk hatékony támogató kompetenciákat nyújt a technológia- és szabályozás-vezérelt távközlési szektorban működő cégek és iparági szereplők csapattagjainak. A tananyag kialakítja a résztvevők alapvető szakmai kompetenciáit, mélyíti az iparági összefüggésekre vonatkozó ismereteiket. Ezzel elősegíti, hogy a képzésen részt vevők a munkájuk során azonosítani tudják az üzleti irányok szempontjából meghatározó tényezőket, valamint gyorsabban és pontosabban felismerjék ezek a piacra, illetve a cégre vagy egyéb iparági szereplők szolgáltatásaira, termékeire gyakorolt hatásait.

 

A képzést azok számára ajánljuk, akik nem részesültek specifikus műszaki/jogi képzésben, de:

  • közép- vagy felsővezetőként szerepük van a cég üzleti döntéseinek meghozatalában,
  • szakértőként távközlési szolgáltatások létesítésén, üzemeltetésén dolgoznak,
  • értékesítési, marketing, ügyfélszolgálati munkatársak,
  • bármilyen egyéb, a szolgáltatás és az iparág sikere szempontjából fontos szereplők.

A képzést 2x4 vagy 1x8 órában, ideálisan 10-30 fős csoportokban tartjuk online vagy offline. A tananyag elsajátítását 1-2 oktató segíti interaktív előadás keretében, kreatív és játékos gyakorlatokkal, a képzés végén teszttel. A résztvevők a tananyagról kivonatot kapnak, a kurzus elvégzését oklevéllel igazoljuk.

 

A képzés tematikája:

MŰSZAKI, FIZIKAI ALAPOK – Átviteli közegek és frekvenciák. Analóg és digitális jelek, jelátviteli eljárások. Vezeték típusok és tulajdonságaik. Rétegszemlélet, adategységek, IP és fizikai cím, protokollok, DNS, internet irányítás. A hang digitalizálása, IP alapú hangátvitel. A rádióhullám egészségügyi kockázatai.

HÁLÓZATOK – A mobil- és vezetékes hálózatok típusai, felépítése, tulajdonságai és fejlődése. Jelek továbbításának útja, elérési, felhordó és gerinchálózat. Szélessávú és újgenerációs hálózatok jellemzői, optikai hálózatok típusai, kihívásai. Mobilhálózat generációk, otthoni és helyi hálózatok, IoT hálózatok.

A MOBIL ÉS VEZETÉKES TECHNOLÓGIA JELENTŐSÉGE – Szolgáltatási dimenziók, felhasználói és fogyasztási szokások. A mobil- és vezetékes technológiák és szolgáltatások evolúciója, lefedettsége, az adatforgalom változása.

SZABÁLYOZÁS – Nemzetközi keretek és szabályozó hatóságok szerepe. Az elektronikus hírközlési piac szabályozásának alapelvei. Korlátos erőforrások, frekvenciagazdálkodás és azonosítógazdálkodás általános szabályai. A szabályozás előfizetői oldala, alapvető fogyasztóvédelmi keretek.

PIAC – A hazai vezetékes és vezetéknélküli piac története, fejlődése. Hazai szolgáltatói és szolgáltatási mátrix, piacrészesedések, lefedettségek és trendek. Fogyasztási szokások, adatok, költések.

A JÖVŐ TRENDJEI – Vezetékes és vezetéknélküli hálózatok fejlődése (5G, 6G), lehetséges irányok, várható kihívások, fix-mobil konvergencia. Szolgáltatási és szabályozási trendek, változások és iparági aktualitások.

 

Az előadó


A képzés előadója Maradi István, távközlési és IT technológiai tanácsadó és szakértő, mérnök, aki az elmúlt több, mint három évtizedben közvetlenül részt vett a ma ismert infrastruktúrák és szolgáltatások alapjainak kialakításában. Többek között szerves része volt az első hazai mobilhálózatok elindításában, majd több piacvezető cég informatikai vezetőjeként (CIO, CTO) dolgozott itthon és a régióban (Westel 900, T-Mobil, CISCO, Deutsche Telekom), valamint számos hazai és nemzetközi fejlesztési projektben vállal szerepet ma is (ADL, MOL, OTP, Tech Mahindra, Matchmaker Ventures, TaKaDu...).

A képzés ötlete, formája és a tartalom kialakítása ugyanakkor Dr. Mester Máté távközlési stratégiai és szabályozási szakértő nevéhez fűződik, aki az elmúlt másfél évtizedben számos nagy iparági szereplő kiemelt projektjében dolgozott itthon és a régióban, ezzel közvetlenül hozzájárulva a nagysebességű Internet, 4G/5G, IoT vagy akár drón szolgáltatások elterjedéséhez, illetve akinek tevékenységét 2020-ban a magyar kormány szakminisztériuma az Információs Társadalomért szakmai éremmel ismerte el.

 

Kapcsolat és ajánlatkérés

 

Deák Bernadett