Vissza

Felpörög az EU-ban a kiberbiztonsági ellenálló képességének megerősítése

Megkezdődött az európai kibervédelmi szolidaritási rendeletjavaslat vitája és elindult az Európai Kiberbiztonsági Készségfejlesztési Akadémia.


Az EU is felismerte, hogy a kiberbiztonság megteremtése elengedhetetlen a társadalmunk, a gazdaságunk és az állampolgáraink védelme érdekében. Az európai kis- és középvállalkozások csaknem 30%-a tapasztalta már meg a kiberbűnözést legalább egyszer az elmúlt 12 hónapban számolt be erről Margrethe Vestager[1] az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, akinek a fő feladata, hogy a digitális korra felkészítse Európát. Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja a kibertérre is kiterjed és ennek hatása megmutatta a kitettségünket az államilag támogatott kibertámadásokkal szemben. Az uniós kibervédelmi szolidaritási törvény célja, hogy megerősítse az EU-ban a jelentős és nagyszabású kiberbiztonsági fenyegetések és támadások felderítésére, az azokra való felkészülésre és az azokra való reagálásra irányuló kapacitásokat. A javaslat tartalmaz egy, az egész EU-ban összekapcsolt biztonsági műveleti központokból álló európai kiberbiztonsági pajzsot, valamint egy átfogó kiberbiztonsági szükséghelyzeti mechanizmust az EU kiberpozíciójának javítása érdekében.

Az EU kiberbiztonsági szolidaritási jogi aktusa szerinti összes intézkedés teljes költségvetése 1,1 milliárd euró lesz. A kiberfenyegetések nagyságrendje exponenciálisan növekszik, Európa riasztó kiberfenyegetettséggel szembesül és felismertük, hogy készség- és szakemberhiánnyal küzdünk. Becslések szerint már most 260 000 kiberbiztonsági szakemberre hiányzik az EU-ban. E szakadék áthidalása és a kiberbiztonság terén képzett szakemberek számának növelése érdekében elindult egy új európai kiberbiztonsági készségfejlesztési akadémia[2].

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a kiberbiztonság megteremtéséhez minden felhasználó tudatos együttműködése szükséges. Nem lehet elegendő a központi intézkedésekkel létrehozandó szervezeti struktúra létrehozása és a szakemberek kiképzése, hanem a felhasználók önképzésnek és a tudatosításnak is kiemelt szerepet kell kapnia.

 

[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/speech_23_2355

[2] https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/cybersecurity-skills-academy

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00