Vissza

Az űrutazás kihívásai orvosi és kommunikációs szempontból – Távközlési szo.

2024.04.30. 17:15 - 2024.04.30. 19:00
Hely: BME I. épület földszint 23. terem, 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. (a porta oldalán a sarokban lévő terem)

Az űrutazás kihívásai orvosi és kommunikációs szempontból – távdiagnosztika a világűrben

HÁZIGAZDA:

Csurgai-Horváth László (BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék)

Az előadások előtt Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos köszönti a résztvevőket.

 

ELŐADÓK:

Uzonyi Gábor (kardiológus, fizikus, Budapesti Uzsoki Utcai Kórház, osztályvezető főorvos) – Az űrrepülés hatásai az emberi szervezetre az orvos szemszögéből

Nagy Klaudia Vivien (kardiológus, elektrofiziológus, a HUNOR program orvos-egészségügyi vezetője) – A HUNOR űrhajósprogram és az űrutazás során tervezett orvostechnikai kísérletek bemutatása

Farkasvölgyi Andrea (BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, űrtechnológia csoport) – Az orvosi távdiagnosztika kihívásai az űrkommunikációban

 

TÉMA

Az emberes űrrepülések 1961 óta szinte a mindennapok részévé váltak, és napjaink különleges aktualitása, hogy Magyarország hamarosan újabb űrhajóst küld a világűrbe a HUNOR program keretében. Az űrhajósok fizikai, szellemi és természetesen szakmai felkészítése az űrrepülés különleges hatásai miatt elkerülhetetlen feladat. Az űrutazás egyes fázisaiban számtalan terhelés éri az emberi szervezetet, gondoljunk itt az űrmisszió kezdetén a startra, a pályára állásra, vagy a pályamanőverekre és a visszatérési fázisra. Az űrben pedig elsősorban a mikrogravitációs környezet olyan különlegesség, amit földi körülmények között nem tapasztalunk, de egy űrutazás során különféle sugárzástípusok is érik az emberi szervezetet, gondolva itt a közeljövőben újra tervezett emberes Hold missziókra is, amelyek a kicsit távolabbi jövőben megvalósuló Mars-utazást is előkészítik. Egy űrutazás során számos nem várt egészségügyi probléma merülhet fel az űrhajósok nyilvánvalóan alapos felkészítése dacára is. Elképzelhető az az eset, amikor egy fedélzeti EKG vagy ultrahang készülék mérését diagnosztikai céllal a földi szakértő felé továbbítani kell, nem beszélve egy jelentős adatmennyiséget generáló CT vagy MR készülékről, melyek űrbeli használata szintén elképzelhető a közeljövőben.

 

Uzonyi Gábor – Az űrrepülés hatásai az emberi szervezetre az orvos szemszögéből
Első előadónk az orvos és a fizikus szemével is nézve megvilágítja azokat a fiziológiai és élettani jelenségeket, amik egy űrutazás során hatnak az emberi szervezetre, és beszél olyan orvosdiagnosztikai eszközökről is, amik szükség esetén távdiagnosztikai módon használhatók.

Nagy Klaudia Vivien – A HUNOR űrhajósprogram és az űrutazás során tervezett orvostechnikai kísérletek bemutatása
A Magyar Űrhajós Programban űrhajósaink egészségügyi felkészítését vezeti második előadónk, aki beszél arról is, milyen orvosi kísérleteket és távdiagnosztikára alkalmas műszereket visz majd fel a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra.

Farkasvölgyi Andrea – Az orvosi távdiagnosztika kihívásai az űrkommunikációban
A fenti problémakör szorosan kapcsolódik az űrkommunikációhoz, hiszen az űrutazás során fel kell készülni olyan esetekre is, amikor az orvosdiagnosztikai eszközök mérési adatait csak földi szakértő tudja kielemezni és a szükséges terápiás eljárást is távolról kell koordinálni. Arról, hogy az adatátvitelben milyen kihívásokra kell felkészülni, azt harmadik előadónk, Farkasvölgyi Andrea segítségével tekintjük át.