A HTE Története

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület múltja, története egészen a század elejéig nyúlik vissza. Az 1900-ban megalakult Magyar Elektrotechnikai Egyesületen belül a húszas években alakult ki a Gyengeáramú Szakosztály és a Rádiótechnikai Szakosztály. Az elektrotechnika fejlődésével a két szakosztály megerősödött, jelentősége megnőtt. 1949-ben a két szakosztály önállósította magát és kiválva a MEE-ből új egyesület létrehozását kezdték meg. A két szakosztály mellett az egyesület megalakításában komoly szerepet vállaltak a Budapesti Műszaki Egyetem szintén akkor megalakult Villamosmérnöki Karának oktatói, köztük Dr. Valkó Iván Péter és Dr. Barta István, a háború után újra éledező magyar híradástechnikai ipar képviselői, mint pl. Herman László és Kozma László, a Posta lelkes szakemberei, többek között Gerő István, Kodolányi Gyula, Benghardt Gusztáv és Garai László.

A HTE 1949. január 29-én került cégbejegyzésre Híradástechnikai, Finommechanikai és Optikai Tudományos Egyesület néven és irodája az V. kerületi Szalay u. 4. szám alatti épületben volt. Működését az 1948-ban megalakult Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) tagegyesületeként kezdte meg.

A HTE-ből 1952-ben kivált a Méréstechnikai és Automatizálási Tudományos Egyesület (MATE), valamint az Optikai, akusztikai és Filmtechnikai Egyesület (OPAKFI). Ekkor vette fel a Híradástechnikai Tudományos Egyesület nevet, melyet egészen 1998 végéig megtartott.

Az Egyesületet jelentősebb szervezeti változás érte 1968-ban, mikor az államigazgatási struktúra átalakulásának megfelelően a postai szakemberek a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) postai tagozatába léptek át, majd 1985-ben visszatértek a HTE-be. 1998 végén az Egyesület vezetése úgy látta, hogy a hírközlés és az informatika konvergenciája oly mértékben felgyorsult, hogy a hírközlési területen is egyre többen foglalkoznak az informatika szakterületével is. Ezt a tényt jelenítette meg nevében is az Egyesület, mikor elnevezését - a HTE rövidítés megtartása mellett - Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületre módosította.

Az Egyesület megalakulásától kezdve önálló szakmai lappal rendelkezett, az első időkben Magyar Híradástechnika, később Híradástechnika néven. A folyóirat - megújult formában és tartalommal - ma is létezik.

A HTE 60 éve könyv letölthető formátumban.

 

Párhuzamos Mérföldkövek

A HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET ÉS A SZAKMA 70 ÉVE

Szerző: Bartolits István

"A HTE (és persze a Manchester Mark 1 TPV számítógép!) már nagypapa is lehetne. 70 éves. A mai 70 évesek egyetemisták voltak az internet „ősidejében”, amikor az ARPANET első négy számítógépe hálózatba kapcsolódott. Már diplomásként vehettek részt az I. Színes Televízió Vételtechnika Szimpóziumon, a mai HTE MediaNet konferencia elődjén. A mából visszatekintve tudják, hogy életük eddigi évtizedeiben egyre több innováció valósult meg. Ám azzal is tisztában vannak, hogy számukra a távközlésben „a szolgáltatás” sokáig a telefonálás volt. Abból is a vezetékes. Az első élő rádiótelefon-hívás kézi készülékről csak egy távoli, egzotikus hír volt. A mikroprocesszorra felfigyeltek, a 8080-nal már érdemes és izgalmas volt barkácsolni. Néha, egy-egy HTE rendezvény szakmai jövőbe nézései során bizonyára elgondolkoztak: a XX. század első felében a villamos-mechanikus gépek meghódították a háztartásokat, vajon informatika fogja majd vezérelni ezeket?..."

A kiadvány letölthető.

 

 

A HTE és a világ meghatározó eseményei

A nagyvilág illetve Magyarország releváns eseményei a képre kattintva érhetőek el.

 

1949-1953

1949. január 29. Bejegyezték a Híradástechnikai, Optikai és Finommechanikai Tudományos Egyesületet. Ezt a napot tekintjük a HTE születésnapjának 

1950. június 17. A HTE első közgyűlése. Elfogadták a beterjesztett alapszabályt. A HTE elnöke Réti József, főtitkára dr. Izsák Miklós lett, a titkárságvezetést Valkó Iván Péterné vállalta.

1950. december 21. A HTE, mint laptulajdonos, önálló folyóiratként megjelentette a Magyar Híradástechnikát, főszerkesztője Lévai Pál lett. A folyóirat az 1946-tól a Magyar Technika mellékleteként megjelent Magyar Híradástechnika jogutódjaként jelent meg, de a lapengedélyt úgy kapta meg, hogy az 1950-es évnek az I. évfolyamnak kell lennie.

1953 ősz Dr. Barta István lett a HTE elnöke, főtitkára továbbra is dr. Izsák Miklós.
 

1954-1958

1954. május 6-8. Az I. Híradástechnikai Konferencia a HTE és az MTA Műszaki Osztálya közös rendezésében.

1954. december 28.- január 20. Híradástechnikai alkatrészkiállítás a HTE rendezésében a HIKI-ben.

1955. október 20-22. A II. Híradástechnikai Konferencia a HTE és az MTA Műszaki Osztálya közös rendezésében.

1957. április 7. Megszületett a Puskás Tivadar díj alapító levele.

1957. augusztus 25. Lévai Pál, a Magyar Híradástechnika főszerkesztője elhunyt. Az új főszerkesztő Balogh Pál.

1958. április A III. Híradástechnikai Konferencia és Kiállítás a HTE és az MTA Műszaki Osztálya közös rendezésében. A kiállításnak 40 ezer(!) látogatója volt.
 

1959-1963

1959. november 10-13. A HTE és az MTA Műszaki Osztály közösen szervezte meg az I. Mikrohullámú Öszszeköttetések Kollokviumot, az első nemzetközi konferenciát.

1960. november 26. A HTE vezetőségválasztó Közgyűlése, megválasztották az új Elnökséget és a Választmányt. Egyben ez az első olyan HTE közgyűlés, ahol Puskás Tivadar díjjal és Virág-Pollák díjjal ismerte el a HTE vezetése a tagok kiemelkedő tevékenységét.

1960. december 7. A Választmány első ülésén elnöknek ismét Dr. Barta Istvánt, főtitkárnak dr. Izsák Miklóst választotta meg. Alelnök lett Kas Oszkár és Kőműves Frigyes.

1961. október 26-28. A IV. Híradástechnikai Konferencia és Konstrukció Kiállítás a HTE és az MTA Műszaki Osztálya közös rendezésében.

1961. december 22. Az Egyesület folyóirata nevet változtatott, új neve Híradástechnika lett, a Magyar Híradástechnika jogutódaként.

1962. június 12-15. A II. Mikrohullámú Összeköttetések Kollokviumot ismét közösen rendezte a HTE és az MTA Műszaki Osztálya.

1962. június 18-23. Országos Automatizálási Konferencia a MATE és kilenc másik egyesület – köztük a HTE – szervezésében.

1962. szeptember 4-6. Az I. Ipargazdasági Konferencia az Ipargazdasági Szakosztály rendezésében.

1962. október 15-18. Mágneses Jelrögzítés nemzetközi konferencia a HTE, az OPAKFI és a MATE közös rendezésében.

1963. február 20. A BME Villamosmérnöki Kar oktatási reformtervének a vitája.

1963. június 20-21. Elektromos Alkatrész tapasztalatcsere értekezlet Szombathelyen.

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00