Vissza

Új ablak az Univerzumra — a gravitációs hullámok felfedezése - DMV Klub

2016.04.26. 16:00
Hely: ELTE TTK VIDEOSTÚDIÓ, Budapest, XI. Pázmány Péter sétány 1/a, VII.em. 7.29 terem

A HTE DIGITÁLIS MOZGÓVILÁG KLUB MÁJUSI PROGRAMJA
F I G Y E L E M !        I D Ő P O N T V Á L T O Z Á S !

Az új időpont: 2016. május 3. (kedd) 16.00 óra

A HTE Digitális Mozgóvilág klub folytatja film- és videóbemutatói sorozatát, amelyen ez alkalommal egy különösen izgalmas esemény eredményét mutatja be:                                  

"Új ablak az Univerzumra —

a gravitációs hullámok felfedezése"

címmel.

Az előadást Frei Zsolt professzor (ELTE TTK, Atomfizikai Tanszék) tartotta, amely elhangzott: 2016. március 3-án ELTE TTK-n.
Először történt, hogy tudósok megfigyelték a téridő "gravitációs hullámoknak" nevezett fodrozódásait, amelyek a távoli univerzum egy 1,2 milliárd évvel ezelőtt lezajlott eseményében keletkezve most érték el a Földet. Az észlelés igazolja Albert Einstein 1915-ben közölt általános relativitáselméletének egyik legfőbb előrejelzését, és eddig példa nélküli, új ablakot nyit a Világegyetemre.
Az előadásban Frei Zsolt elmondja a gravitációs hullámokat észlelő két detektor, a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) történetét, bemutatja a felfedezést, a hullámok forrásául szolgáló feketelyuk-ütközés mechanizmusát, és ismerteti a magyar hozzájárulást is a berendezés fejlesztéséhez és a közös munkához.    Az előadás a végén kitér a gravitációs hullámok más típusú feltételezett forrásaira, és ezek észlelésének lehetőségeire.

Operatőr-Rendező: Nagy Ernő, aki egyben programunk házigazdája is.

Találkozás 15.45 órakor az ELTE TTK előcsarnokában.
 

Lőrincz Béla (DMV Klub mentora,elnök)
Vámos Sándor (DMV Klub vezető)

Mindenkit szeretettel várunk!