Vissza

Hogyan legyél informatikus?


Hogyan legyél informatikus?

Az iskolai informatikai (bocsánat, digitális kultúra J) órákon kívül több más lehetőséged is van arra, hogy egy kicsit mélyebben megismerkedj az informatika világával, ezek közül szeretnénk bemutatni Neked néhányat.

Tanfolyamok

Logiscool

A debreceni Logoscool több mint egy évtizede tart délutáni és hétvégi tanfolyamokat számos témakörben: programozás, mesterséges intelligencia, digitális vállalkozás stb. Róluk mindent megtudhatsz ha ellátogatsz a honlapjukra: https://www.logiscool.com/hu/locations/debrecen

Dr.Code

A debreceni Dr.Code saját tanodájában és külsős helyszíneken (iskolákban) is tart programozói képzéseket. A Lego Robotikától kezdve a weboldal fejlesztésig számtalan kurzust kínálnak. Honlapjuk: https://drcodedebrecen.hu/

 

Nyári táborok

Ha évközben nincs rá időd, de nyáron szívesen becsatlakoznál egy informatikai táborba, erre is van több lehetőséged. Az évközbeni tanfolyamaik mellett a Logiscool és a Dr.Code is szervez intenzív nyári táborokat általános iskolások számára. Bővebb információt ezekről a honlapjukon találsz. A korábbi évekhez hasonlóan a Debreceni Egyetem Informatikai Kara is várhatóan szervezni fog táborokat 2023 nyarán a 12-18 éves korosztálynak. Amint elérhetőek lesznek az ezzel kapcsolatos részletek, ezen a felületen is bemutatjuk Nektek.

 

Önképzés

Ma már számtalan lehetőség van arra, hogy egy számítógép vagy akár egy okostelefon segítségével bárki elsajátítson informatikai vagy programozási ismereteket. Az alábbiakban összeszedtük Nektek a legismertebb weboldalakat / alkalmazásokat / Youtube csatornákat, amelyek kifejezetten ezt a célt szolgálják. Az elejére tettük azokat, amelyek általában a bevezetőt jelentik a programozás világába. A listán tovább haladva azok érdeklődését is ki szeretnénk elégíteni, akik szeretnének a programozással komolyabb szinten foglalkozni. Egyébként nincs szigorú átmenet az egyes lehetőségek között, a kifejezetten a kezdőket célzó oldalak segítségével is nagyon messzire el lehet jutni. Az első négy ajánlás inkább az általános iskolás korosztályt célozza, de a játékos forma és körítés a nagyobbak közül se tántorítson el senkit, mindegyik program nagyon komoly tartalmakkal rendelkezik. A listán hátrébb szereplő oktatóprogramok viszont eleve a minimum középiskolás korosztály számára készültek.

1. Scratch

A Scratch egy hatalmas népszerűségnek örvendő webes platform, amely blokkalapú programozást tanít a gyerekeknek. A hangsúly a programozás izgalmassá és érdekessé tételén van. A weboldal és az okostelefonos alkalmazás mellett rengeteg leírás és videó is elérhető a megvalósítható feladatokkal kapcsolatban. Magyarul is elérhető.

Link: https://scratch.mit.edu/

2. CODE

Egy másik nagyon népszerű, blokkalapú programozást tanító oldal. Az általános iskola alsó tagozata a fő célcsoportja, de a hozzá kapcsolódó rengeteg kiegészítő anyag miatt hasznossága megkérdőjelezhetetlen. A code.org kifejezetten büszke arra, hogy a felhasználók majdnem felét lányok alkotják. Magyarul is elérhető.

Link: https://code.org/

3. Kodable (telefonos) alkalmazás

Ingyenesen elérhető iPhone-ra és iPadre is, sajnos nincs sem Androidos, sem webes változata. Van egy fizetős verziója is, amelynek segítségével további funkciók érhetőek el. Az alkalmazás az alapokon túlmutatva elvezeti a felhasználókat a programozás bonyolultabb szintjére.

App store: Kodable

 

4. Code Monster

A Code Monster egyszerűen, de a hatékonyan próbálja bevezetni a felhasználót a Javascript rejtelmeibe. A gyakorlati példák és az azonnali visszacsatolás arra ösztönzik a tanulókat, hogy minél tovább jussanak a felfedezés útján. Ezen kívül segítséget nyújt a különböző kódrészletek megértésében is. Csak angolul elérhető, de nincsenek hosszas leírások, egyszerű és könnyen érthető üzenetekkel operál.

Link: http://www.crunchzilla.com/code-monster

 

5. Code Avengers

A Code Avengers (weboldal és Android alkalmazás) webfejlesztési (HTML és CSS), JavaScript és Python tanfolyamokat tartalmaz. Az ingyenes próbaverzió után fizetőssé válik. Az egyes kurzusokon belül a szintek meglehetősen nagy tudásanyagot fednek le. Minden lecke tartalmaz írásos utasításokat, amelyeket a tanulóknak követniük kell a kódolási kihívások teljesítéséhez. A kurzusok Junior és Pro osztályokra oszlanak, és a tervezésen és az adatábrázoláson keresztül lefedik a számítástechnikai gondolkodás alapjait. Az angolon kívül néhány más nyelven is elérhető, de a magyar nincs közöttük.

Link: https://www.codeavengers.com/

 

6. Codecademy

A Codecademy 14 programozási nyelven kínál tanfolyamokat (HTML, CSS, Python, JavaScript stb). A programozási nyelveken kívül további tárgyakat is tartalmaz, mint például a webfejlesztés, adattudomány, számítástechnika és egyebek. Kezdő kurzusok is vannak, a tempót a tanuló határozhatja meg. Az ingyenes alapverzió mellett fizetett tartalmak is találhatóak rajta. Csak angol nyelven elérhető.

Link: https://www.codecademy.com/

 

7. W3 Schools

A W3Schools egy webfejlesztői oldal, amely oktatóanyagokat és referenciákat tartalmaz olyan webfejlesztési nyelvekről, mint a HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, Python, jQuery, Java, W3.CSS és Bootstrap. A W3 Schools lefedi a webprogramozás legtöbb aspektusát. Csak angol nyelven elérhető.

Link: https://www.w3schools.com/

8. Youtube csatornák

A programozás tanulásában is egyre nagyobb szerepe van az oktató videóknak, amelyek nagy része természetesen a Youtube-on érhető el. Az alábbi – programozási nyelvek alapján csoportosított – táblázat a leghasznosabb magyar nyelvű oktató videókat mutatja be.

Programozási nyelv Csatorna  Link
Python SuliPy https://sulipy.hu/
  Árpás Attila – Python programozás alapok https://www.youtube.com/watch?v=YmcNkeMrfLg
  Primusz Péter – Python programozás alapok https://www.youtube.com/watch?v=kr-pmSBeKzM&list=PLQCrW4xBBP-RfuKcB9kSPXyyzgEdZSDon
C 29-es studio – C programozás kezdőknek sorozat https://www.youtube.com/watch?v=DeK1kl9hV7Y
C++ Pretoript – C++ programozás tutorial sorozat https://www.youtube.com/watch?v=9sTn_1h3ez4