Vissza

Vida Rollandot a GIMS szavazati jogú tagjává választották

Az IEEE Globecom nemzetközi konferencia e heti bizottsági ülésein Atlantában Dr. Vida Rollandot, a BME docensét és a HTE külügyi bizottságának elnökét megválasztották az IEEE Communications Society - Globecom/ICC Management & Strategy Committee (GIMS) bizottság operatív koordinátorának.


Az IEEE Globecom nemzetközi konferencia e heti bizottsági ülésein Atlantában Dr. Vida Rollandot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docensét és a Hírközlési és Informatikai Tudományos egyesület (HTE) külügyi bizottságának elnökét megválasztották az IEEE Communications Society - Globecom/ICC Management & Strategy Committee (GIMS) bizottság operatív koordinátorának.

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) a világ legnagyobb szakmai szervezete, több mint 400.000 taggal a világ 150 országában. Az IEEE publikálja a nemzetközi szakirodalom 30%-át olyan tématerületeken mint a telekommunikáció, számítástechnika, űrkutatás, bioelektronika és villamos energetika, több mint 900 nemzetközi szabvány kidolgozója és évente több mint 850 nemzetközi tudományos konferencia szervezője. Az IEEE-n belül a munka 38 szakmai szervezetre tagolódik, ezek közül az infokommunikácóra fókuszáló IEEE Communications Society az egyik legnagyobb, több mint 40.000 taggal.

Ennek a tagszervezetnek az évente megrendezett két zászlóshajó konferenciája az IEEE ICC (International Conference on Communications) és az IEEE Globecom (Global Communications Conference), melyeken tipikusan 2-3.000 egyetemi és ipari szakember vesz részt, a szakmai program pedig több mint 1500 előadást tartalmaz, 5 napon keresztül, 20-25 párhuzamos szekcióban.

Ezeknek a megakonferenciáknak a szervezése 3-4 éven keresztül történik. Ezt a munkát felügyeli a GIMS, a pénzügyi és jogi aspektusoktól, a szponzorkeresésen  és a nemzetközi marketing stratégia kidolgozásán keresztül, a lebonyolítás legapróbb részleteinek ellenőrzéséig. Szintén a GIMS felelős a jövendőbeli konferenciák helyszíneinek kiválasztásáért is, egy nagyon kompetitív pályázási folyamat keretein belül.

Egy ilyen komoly nemzetközi verseny során sikerült elérni azt, még 2009-ben, hogy az IEEE ICC konferenciát, Közép-Kelet Európában először, idén nyáron Budapesten rendezzék meg, a szervezőbizottság vezetője pedig Vida Rolland volt. A konferencia Budapestre hozatalában, és a rendezvény kimagasló sikerében és példaértékű lebonyolításában vállalt kulcsszerepe késztették a GIMS tagjait arra, hogy felkérjék Dr. Vida Rollandot a bizottság operatív koordinátorának.

Vida Rolland, Paul Hartman GIMS elnökkelA 9 fős nemzetközi bizottság többi tagja Paul Hartmann (elnök, RFSAW, USA), Stan Moyer (Inventures, USA), Dilip Krishnaswamy (IBM Research, India), Ray Dent (Nelson Gilmour Smith, Skócia), Fambirai Takawira (Univ. of Johannesburg, Dél-Afrika), Chi-Ming Chen (AT&T Labs, USA), Hikmet Sari (Supélec, Franciaország) és Edit Kaminsky-Burgeois (Univ. of New-Orleans, USA). Vida Rolland mandátuma 3 évre szól és további 3 évvel meghosszabbítható, az első két konferenciát pedig melynek felügyeletében részt vesz majd Sydneyben (IEEE ICC 2014) és Austinban (IEEE Globecom 2014) rendezik.