Vissza

Bacsárdi László - címzetes szenátor

Az elnökség a 2016. október 18-i ülésén Bacsárdi Lászlót címzetes szenátorrá választotta, hogy segítse a HTE kapcsolatát elmélyíteni az űrtevékenység területén.


Bacsárdi László a soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, a Műegyetemen szerzett mérnök-informatikus diplomát valamint ott védte meg doktori disszertációját is. Jelenleg a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar egyetemi docense, a gazdaságinformatikus képzést gondozó Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatója, ezzel párhuzamosan pedig óraadó a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén.

2009 óta a legrégebbi hazai űrkutatási szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára. 2012-2016 között az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) hazai képviselője volt, 2016 júniusától a szervezet nemzetközi vezetőségi tagja. 2014 őszén a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation) Űrkommunikációs munkabizottságának tagjává választották. 2015 óta a Műegyetemen működő BME Űrfórum alelnöke.

Munkáját 2005-ben Sopron városa „Sopron Ifjú Tehetsége" kitüntetéssel, 2008-ban a területért felelős minisztérium „Magyar űrkutatásért emlékéremmel", 2015-ben a Magyar Tudományos Akadémia „VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója" díjjal, az SGAC 2014 novemberében és 2016 márciusában A hónap embere díjjal ismerte el. A HTE eddigi tevékenységét Ezüst jelvénnyel (2010) valamint Arany jelvénnyel (2014) díjazta.

László címzetes szenátorként abban támogatja a HTE-t, hogy a meglévő szakmai kapcsolatok elmélyítése mellett új irányokat és lehetőségeket találjon magának az egyesület az űrtevékenység területén, különös fókusszal a 18-35 éves generációra.