Vissza

A HTE Technikatörténeti Szakosztályának beszámolója a Világcsúcs gyártási sebesség c. szimpóziumról és kamarakiállításról

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Gyűjteménye 2023.05.11-én Világcsúcs gyártási sebesség címmel szimpóziumot és kamarakiállítást rendezett a múzeum Bláthy-termében. A rendezvény védnökségét Hiesz György Gyöngyös város polgármestere vállalta. A kiállítás nyitva szerdától szombatig 10:00-16:00-ig.

A szimpózium és kamarakiállítás előzménye, hogy az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. Gyöngyösi Félvezető és Gépgyárában (későbbi nevén: Mikroelektronikai Vállalat, MEV) az 1980-as években fejlesztett diódagyártó automatákat nagy nyugati multinacionális cégek - Telefunken, Philips – is megvásárolták.

Ezekben a gépekben ugyanis a világon elsőként alkalmazott műszaki megoldások világcsúcs gyártási sebességet, jobb minőséget és csökkentett környezetszennyezést eredményeztek. Részletek a weboldalon.

Ezekkel a diódagyártó automatákkal alkotóik nemcsak behozták a több, mint tíz éves lemaradást a világszínvonalhoz képest,  hanem ők határozták meg a világszínvonalat. Dióda típustól függően gépeik háromszor-hatszor akkora sebességgel termeltek, mint a legfejlettebb multinacionális cégek gépei.

A világcsúcs gyártási sebességű diódagyártó automaták ipartörténeti jelentőségére tekintettel Várallyay Iván egykori főmérnöktől és projektvezetőtől, valamint a Vishay Hungary Kft.-től az MMKM 2022. végén átvette a megmaradt tárgyi emlékeket és dokumentumokat.

 


Várallyay Iván a világon elsőként alkalmazott műszaki megoldásokat ismertette

 

A szimpóziumot és a kiállítást Dr. Antal Ildikó főmuzeológus PhD, a HTE Technikatörténeti Szakosztályának titkára kezdeményezte.

Várallyay Iván, a Puskás Tivadar-díjas szakosztálytag pedig a szervező bizottság tagjaként segítette Dr. Antal Ildikót, a szervező bizottság elnökét.

Dr. Antal Ildikó az elektrotechnikai gyűjteményt mutatta be
 

A szimpózium célja:

• A világcsúcs gyártási sebességű diódagyártó automaták ipartörténeti jelentőségének széleskörű megismertetése

Tárgyi és dokumentációs emlékek bemutatása

• Fejlesztésben, tervezésben, kivitelezésben, üzemeltetésben, értékesítésben résztvevők találkozójának létrehozása

• A történet iránt érdeklődők számára közvetlen információszerzés biztosítása a résztvevőktől.

Az ipartörténeti titkok rendezvényeként meghirdetett szimpóziumon 56 fő vett részt, 6 tudományos előadás hangzott el, a kötetlen beszélgetésen 9 felkért felszólaló és a hallgatóság néhány tagja mondta el emlékeit, tehette fel kérdéseit. Részletek a szimpózium programjában.

A szimpózium nagy sikerrel teljesítette célkitűzését. 

 

Benda Károly
A HTE Technikatörténeti Szakosztály elnöke

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00