Vissza

25 éve kezdte meg a Westel Rádiótelefon kft. a szolgáltatását

1990. október 15-én indult meg a Westel Rádiótelefon kft. szolgáltatása, amely egyben a hazai mobil telefónia kezdetét is jelentette. A negyed század alatt annyira mindennapjaink részévé vált a mobiltelefon, hogy már szinte nem is tudjuk, hogy léteztünk a bevezetése előtt. Az induláskor azonban még csak keveseknek adatott meg a nagyméretű, táskaszerűen hordott berendezés „luxuskényelme". Erre a 25 éves évfordulóra emlékezünk a következő néhány sorban.


25 éve, 1990. október 15-én kezdte meg a Westel Rádiótelefon kft. a mobiltelefon szolgáltatást hazánkban, de egyben Közép-Kelet-Európában is elsőként. A 450 MHz-es sávban működő első generációs analóg rendszer, az NMT (Nordic Mobile Telephone) bevezetésére irányuló kezdeményezések már 1986-ban elindultak, de a akkor még fennálló Cocom-tilalom miatt csak 1989-re lett realitása a tényleges lépések megkezdésének. 1989. december 4-én megalakult a Westel Rádiótelefon kft., majd 1990. május 23-án a két alapító, az 51 %-os részesedést birtokló MATÁV Rt. és a 49 %-ot magáénak mondó US West aláírta a közös vállalat alapító okiratát. Ettől kezdve mindössze négy és fél hónap alatt kiépült a kezdeti hálózat, mely egy kapcsolóközpontból és három (!) bázisállomásból állt. Elkészült a budapesti értékesítési pont is – szó nem volt még akkor ügyfélszolgálati irodák soráról – és 1990. október 15-én megkezdte a nyilvános szolgáltatást a Westel Rádiótelefon kft.

A bevezetés utáni hetekben hamar kiderült, hogy a kezdeti elképzeléseket jóval felülmúlják az igények, annak ellenére, hogy az akkor még igen drága mobilkészülék és a borsos árú díjak kevesek számára voltak megfizethetőek. Hetekkel az indulás után már 15 ezer előfizetője volt a rendszernek, pedig az indulás előtt többen már a tíz év alatt megszerezett 20 ezer előfizetőt is eredménynek tartották volna. A sikerek persze nagyobb fejlesztési ütemet is igényeltek és sok múlott azon, hogy Sugár András vezérigazgató hamar talált olyan hitelezőt a Magyar-Amerikai Fejlesztési Alapon keresztül, aki egy tízmillió dolláros hitelszerződéssel megadta a kezdőlökést az országos lefedettség eléréséhez.

A Westel Rádiótelefon kft. – vagy későbbi nevén Westel 0660 – nagy lökést adott a hazai távközlés fejlődésének, s egészen 1994-ig egyetlen mobilszolgáltatóként működött. Akkor megindult a GSM szolgáltatás a Pannon GSM és a Westel 900 révén, de még így is nőtt az előfizetők száma a Westel 0660-nál, ahol 1999-re már közel százezer előfizetőt mondhattak a magukénak. A szolgáltatás egészen 2003. június 30-ig működött, aznap éjfélkor azonban végleg nyugállományba vonult az NMT 450-es technika, Pete József, a Westel 0660 első ügyvezető igazgatója saját kezűleg kapcsolta le a rendszert.

dr. Bartolits István