Vissza

Magfúzió, a jövő egy lehetséges energiaforrása?- Számítástechnika szakosz.

2023.10.30. 17:00 - 2023.10.30. 19:00
Hely: Óbudai Egyetem, Neumann Informatikai Kar III. ker., Óbuda, Bécsi út 96/b, földszint F06 terem

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar, az Óbudai Egyetem AI -  Biztonsági  - Blockchain - Drón Tudáshálója, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Számítástechnikai Szakosztálya,  a European Organisation for Quality MNB Informatikai Szakbizottsága, az Itbusiness Publishing Kft., az (ISC)2 Hungary Chapter, és az ISACA Magyar Fejezete közös rendezvényére

Magfúzió, a jövő egy lehetséges energiaforrása?

 

Az emberiség nincs meg nélküle, és minden nappal egyre fontosabbá válik. Az emberek éheznek rá. Van ahol takarékoskodnak a rendelkezésre álló mennyiséggel, és van, ahol annyit termelnek, amennyire csak szükség van. Mi ez? A villamos energia. 

A Föld lakossága részére a villamosenergia-termelés alapját ma a fosszilis energiahordozókból nyerhető villamos energia adja. Egyes kutatások szerint 70-100 éven belül a fosszilis energiahordozó nyersanyagok kifogyhatnak a Föld készleteiből. Miiből lesz akkor nagy mennyiségben villamos energiája gyermekeinknek vagy unokáinknak? Erre a nagy kérdésre adhat megoldást a jövő egy lehetséges energiaforrása: a magfúzió. 

Az előadás első felében a magfúzió fizikai alapját, a plazma állapot szemléletes bemutatását beszélem el a résztvevőknek. Az előadás második részében pedig a mai magfúziós kísérleti berendezések ötleteiből mutatok be egy csokorral szemléletesen, kvalitatíven, elbeszélő stílusban néhány érdekességet. Az előadás végén röviden felvázolom, hol tartunk ma és mik a talán ma még futurisztikus kilátások. Az előadás végén mindannyian megérthetjük, hogy miért a magfúzió lehet a jövő egy lehetséges energiaforrása. 

 

Előadó:  Dr. habil. Rácz Ervin Ph.D., egyetemi docens, intézetigazgató, Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, Elektrofizika Intézet

 

Dr. Szenes Katalin

a HTE Szakosztály, az EOQ Szakbizottság, és az (ISC)2 Hungary Chapter elnöke

szenes.katalin@nik.uni-obuda.hu

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00