Mesterséges Intelligencia szakosztály

A szakosztály érdeklődési köre kiterjed a mesterséges intelligencia témaköreire: gépi tanulás, öntanuló rendszerek, ember-gép interakció, gépi beszéd- és nyelvtechnológia, kép- és videófelismerés, gépi látás, természetes nyelvű feldolgozás, neurális hálózatok, mély tanulás (deep learning), általános intelligencia. A szakosztály célja, hogy segítse tagjait a mesterséges intelligencia szerteágazó témaköreinek megismerésében és megértésében; a különböző érdekekből származó szakmai érvek, valamint kutatási és fejlesztési feladatokhoz kapcsolódó vélemények összehangolásában.

A szakosztály vezetősége

Elnök: dr. Szűcs Gábor
Társelnök: dr. Szaszák György
Titkár: Nyerges Ágnes

A szakosztály részletes bemutatása

Az adatok, a számítási kapacitás robbanásszerű növekedésének, továbbá az új tudományos eredményeknek köszönhetően a mesterséges intelligencia újra fénykorát éli. Ma már az olyan cégóriások, mint például a Google, Facebook, Microsoft és az IBM külön mesterséges intelligencia központokat tartanak fent. A felmerülő igények és a tudományterület minden korábbinál nagyobb tempót diktálnak: szinte minden hónapban merőben új vagy pontosabb eredmények születnek a mély tanulás (deep learning) alapú neurális hálózatok segítségével, legyen szó akár képről, hangról, szövegről vagy egyéb adatról.

A mesterséges intelligencia (azon belül a mély neurális hálózatok) fejlődése főleg az iparnak köszönhető, hiszen olyan alkalmazási területeken kellett gyors és lehetőleg áttörő eredményeket elérni, mint a beszédfelismerés, a számítógépes látás és a szövegfeldolgozás; és ezek mindegyikénél alkalmazhatók voltak azok a megoldási struktúrák, melyekkel a neurális hálózatok alapból rendelkeznek. Ez a fajta háló, mint az egyik legfontosabb gépi tanulási algoritmus, nagy mennyiségű adat segítségével képes megtanulni az adatokban rejlő szabályszerűségeket, mintázatokat, összefüggéseket és mélyebb kapcsolatokat.  A tanítást GPU segítségével gyorsan meg lehet valósítani és sikeresen alkalmazni, melynek sikerességét az utóbbi néhány évben napvilágra került példa (Google DeepMind,  AlphaGo, IBM Watson, chatbotok, érzelmek felismerése, stb.) igazolja. Napjainkban a mesterséges intelligencia technológiák fellendülése tehát már nem csak a kutatókat érinti, hanem a felhasználókat, hétköznapi embereket is, és ez az üzleti életben a vállalatoknál is fókuszba került az ügyfelek minél jobb megismerése és a magasabb színvonalú kiszolgálás érdekében.

A szakosztályunk feladatának tekinti, hogy lehetőséget biztosítson a mesterséges intelligencia jelenségeinek megismerésére, fórumot biztosítson a különböző szakmai és társadalmi vélemények összehangolására a közös cél érdekében, és segítse tagjait a felmerülő kérdésekben a mesterséges intelligenciához kapcsolódó feladatok tükrében. Várjuk a HTE mindazon természetes és jogi személy tagjait, akik a mesterséges intelligencia kérdései, témakörei, kihívásai iránt érdeklődnek, és szívesen részt vennének a szakosztályunk szakmai életében.

Események

Legközelebbi események

EIVOK-14. Szakmai Fórum 2021.01.21. 17:00 - 2021.01.21. 19:00
Távközlési Klub - Távközlési szakosztály 2021.02.23. 17:15 - 2021.02.23. 19:15
Távközlési Klub - Távközlési szakosztály 2021.03.23. 17:15 - 2021.03.23. 19:15
23. Projektmenedzsment Fórum 2021.04.08. 10:00 - 2021.04.08. 17:00