Médiainformatikai szakosztály

A szakosztály érdeklődési köre kiterjed a médiatartalom-kezelés teljes folyamatára (tartalom-előállítás, -szervezés,  -szerkesztés, -terjesztés, archiválás).
TV-n, tableten, telefonon is multimédia tartalmakat használunk. Észre sem vesszük, de ezek egymáshoz és tartalom-rendszerekhez kapcsolódnak. Sajátos feladatokat jelent a médiaközmű fenntartása, a médiabiztonság, a tartalom minél hatékonyabb kódolása, a tartalom-feldolgozás automatizálása.
A szakosztály célja, hogy segítse tagjait a digitális konvergencia jelenségeinek megismerésében és megértésében; a különböző érdekekből és médiainformatikai fejlesztésekből származó szakmai vélemények és feladatok összehangolásában.

A szakosztály vezetősége

Elnök: dr. Szűcs Gábor
Társelnök: Kenderessy Miklós
Titkár: dr. Huszty Csaba

A szakosztály részletes bemutatása

A szakosztály érdeklődési köre kiterjed a médiatartalom-kezelés teljes folyamatára (tartalom-előállítás, tartalomszervezés és szerkesztés, tartalomterjesztés, archiválás).
Az Interneten a médiatartalom adja a forgalom nagyját, kiemelten fontos tehát mind műszaki, mind gazdasági értelemben.
A digitális médiarendszerek specifikus igényekre sajátos informatikai műszaki megoldásokkal válaszolnak.
Az új, személyre szabható, interaktív világban az Internet, a televízió, a telefónia, a személyes (multimédia) tartalmak közlése és fogyasztása egységes hálózaton és keretrendszerben jut el a felhasználókhoz. A mobiltelefon, a kamera, a TV stb. a hálózaton át egymáshoz és professzionális tartalom-rendszerekhez kapcsolódnak. Ebben a környezetben különleges feladatokat jelent a médiaközmű folyamatos fenntartása, a médiabiztonság, a helyfüggő alkalmazások, a tartalom minél hatékonyabb kódolása, dekódolása, a tartalom-feldolgozás automatizálása.

Az iparági konvergencia fontos következménye az is, hogy „különböző szakmák" művelői (eltérő szaktudással, fogalomkészlettel, nyelvezettel és praxissal rendelkező szakemberek) közös szakmai munkákban találják magukat. A Médiainformatikai Szakosztály teret, lehetőséget kíván adni arra, hogy (pontosabban) megérthessük egymást.

A szakosztály célja, hogy segítse tagjait a konvergencia jelenségeinek megismerésében, lehetőséget biztosítson a különböző érdekekből és médiainformatikai fejlesztésekből származó szakmai vélemények és feladatok összehangolására.
Várjuk a HTE mindazon természetes és jogi személy tagjait, akik a médiatechnológia, a tartalomkezelés és a műsorterjesztés kérdései iránt érdeklődnek.

frissítve: 2017. május 10.

Események

Legközelebbi események

Távközlés Világnapja 2019 - Győri csoport 2019.05.16. 9:00 - 2019.05.16. 16:00
HTE Közgyűlés 2019 2019.05.22. 16:00 - 2019.05.22. 18:30