Média Klub

A Média Klub 2000 májusában alakult meg a DVB Kör, a Digitális Rádió Kör, valamint a Kábeltelevíziós, a Vételtechnikai és a Stúdiótechnikai szakosztályok támogatásával. Az alapításkor megfogalmazott cél szerint: „A HTE-n belül együtt dolgozó szakemberek a technológia oldaláról segítik a média területén megjelent digitális szolgáltatások mielőbbi hazai bevezetését."  2000-óta  szakosztályként működő klubként dolgozik.

A Klub a közös - konvergáló – témákkal foglalkozik, a szakosztályok speciális témáikat viszik tagjaik elé. A Klub a HTE-ben részt vesz a rádió és televízió analóg/digitális átmenetét előkészítő szakmai ismeretek népszerűsítésében valamint az átmenet alatti és utáni feladatok megfogalmazásában.

A Média Klub vezetője megalakulása óta dr. Tormási György, aki 2008-ig az Antenna Hungária Rt vezető beosztású dolgozója volt. Jelenleg nyugdíjas.

2012-ben a HTE tagságából 28 regisztrált a Média Klubhoz. A klubrendezvényeken 20-30 érdeklődő vesz részt. A bevezető, vitaindító előadást beszélgetés, szakmai vita követi.

A rádiós és televíziós szakmai események, évfordulók megünneplésében (100 éves rádiózás, 50 éves televíziózás stb.) szervező munkájával a Média Klub meghatározó szerepet vállalt.

A Vételtechnikai és a Kábeltelevíziós Szakosztály, a Média Klub és a Digitális Mozgóvilág Klub programjait és működését a havonta egyszer, közösen tartott vezetőségi üléseken egyezteti.

Az analóg televízió műsorszórás hálózata ebben az évben, két lépcsőben kikacsolásra kerül. A TV műsorokat digitális hálózatok fogják sugározni. A digitális átállás szakmai kérdései (beltéri vétel, konvergáló szolgáltatások, stb.) és az analóg frekvenciákon működő hálózat kikapcsolása után felszabaduló kapacitások hasznosításának vizsgálata (3D, multimédia új szolgáltatásai, OTT, „más ez a TV" stb.) adják a Média Klub működésének jövőbeni terveit.

A műsorszóró rádiózás digitális átállása ma még nyitott kérdések és feladatok sokaságát veti fel. Ezen a területen a HTE-nek, szakmai szervezeteinek összehangolt tevékenységére a jövőben is szükség lesz.

 

A Média Klub vezetősége

Elnök: Balla Éva
Társelnök: Szombathy Csaba

frissítve: 2022. május 18.

 

2021. évi beszámoló
YouTube statisztika

2022. évi munkaterv

 

Legközelebbi események

HTE Infokom 2022 2022.11.08. 8:30 - 2022.11.09. 18:00
HTE Szenátus ülés 2022.11.24. 15:00 - 2022.11.24. 17:30