Vissza

Etikus mesterséges intelligencia az egészségügyben - Mesterséges Int. sz

2023.04.24. 16:00 - 2023.04.24. 18:00
Hely: BME I épület, IB023 (földszint), 1117, Budapest, Magyar tudósok krt. 2.

Meghívó a HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály szakestjére!

Etikus mesterséges intelligencia az egészségügyben

Előadók:

  • Dr. Takácsi-Nagy Eszter (Kinstellar Ügyvédi Iroda), 
  • Jenei Attila Zoltán (BME-TMIT), 
  • Sándor Dániel (BME-MIT), 
  • Sebestyén Marcell (BME-FTT)

A mesterséges intelligencia (MI) társadalomra gyakorolt hatásai már napjaink valósága, amit például a digitális addikció, társadalmi polarizáció és a hamis hírek elképesztő méretei is jeleznek. A bioetika és orvosi etika fejlődésére, illetve akár a gyógyszerfejlesztés és orvosi eszközfejlesztés szabályozására is gondolva az MI vezető kutatói hasonló etikai, illetve szabályozási kereteket javasolnak. A klubest első előadása az AI Act-et mutatja be, amely az EU MI szabályozási tervezete, a második előadás pedig az etikus MI egy szemináriumát mutatja be résztvevők tolmácsolásában.

Takácsi-Nagy Eszter (Kinstellar): A mesterséges intelligencia EU-s szabályozásai Az előadás az uniós szinten jelenleg kidolgozás alatt álló, új Mesterséges Intelligencia Rendelet (az „MI Rendelet”) tervezetének főbb pontjait mutatja be az orvostechnikai eszközök szempontjából. Az MI Rendelet alapján az orvostechnikai eszközök nagy kockázatú mesterséges intelligencia rendszereknek fognak minősülni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azon orvostechnikai eszközök esetében, amelyek mesterséges intelligenciát alkalmaznak, nemcsak az eddigi szektor-specifikus szabályoknak (pl. Medical Device Regulation, MDR) kell megfelelni, hanem az új MI Rendelet nagy kockázatú mesterséges intelligencia rendszerekre vonatkozó követelményrendszerének is. A gyakorlatban számos kérdést vet fel ezen szabályrendszerek párhuzamos alkalmazása.

Jenei Attila Zoltán (BME-TMIT), Nagy Tamás (SE), Sándor Dániel (BME-MIT), Sebestyén Marcell (BME-FTT): Etikus MI öt pontban Az EU High Level Expert Group javaslata, az “Ethics Guidelines for Trustworthy AI.” alapján, az Ethos tekhne (https://eelisa.eu/events/ethos_tekhne_spring_school/) tavaszi szeminárium által taglalt öt aspektus mentén mutatjuk be az etikus MI fejlesztését és felhasználását. Szó lesz az MI hatásáról a társadalmi-gazdasági rendszerekben, MI szabályozásról az EU-ban, magyarázható MI-ről (XAI), torzításokról és megbízhatóságról az MI alapú döntéshozó rendszerekben, és az MI rendszerekben viselt jogi felelősségekről.

Az előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Antal Péter,
HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály társelnöke

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00