Vissza

Gépi tanulás az önvezető járművekben... - Mesterséges Intelligencia szo.

2021.06.28. 17:30 - 2021.06.28. 19:30
Hely: Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87847109562

Tisztelettel meghívunk minden szakembert és érdeklődőt a HTE Mesterséges Intelligencia Szakosztálya alábbi online szakestjére:

Gépi tanulás az önvezető járművekben
a képfeldolgozáson innen és túl

Zoom linkhttps://us02web.zoom.us/j/87847109562

Előadók:

  • Aradi Szilárd
    egyetemi docens, BME, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
  • Papp Dávid
    egyetemi tanársegéd, BME, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A számítógépes látás és a mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően napjainkban egyre több helyen – így a közlekedésben is – találkozhatunk intelligens képfeldolgozó rendszerekkel. A szakmai klubesten ezt a témát járjuk körül az önvezető járművek és a járműveket figyelő kamerák szempontjából 2 kiselőadás formájában, melyet Aradi Szilárd (egyetemi docens, BME, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék) és Papp Dávid (egyetemi tanársegéd, BME, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék) tartanak. Az első kiselőadásban némi mítoszrombolással és érdekes tényekkel kezdünk az autonóm járművek világából. Megpróbálunk tiszta vizet önteni a pohárba a járművek automatizálásának jelenlegi állásával és trendjeivel kapcsolatban. Ezt követően bemutatjuk, hogy a közismertebb feladatok (környező objektumok felismerése, osztályozása stb.) mellett, mire alkalmas még a gépi tanulás az önvezetéssel kapcsolatos feladatokban. Érdekes példákat láthatunk arra, hogy a sakkban, goban és különböző számítógépes játékokban csúcsteljesítményt mutató - megerősítéses tanuláson alapuló - algoritmusok hogyan alkalmazhatóak a járműirányításban. A második kiselőadásban bemutatjuk a forgalomfigyelő kamerák képeit elemző algoritmusokat, amelyek egyik legfontosabb feladata a közlekedési objektumok detektálása és követése.
Az azonosítást követően lehetőség nyílik videóalapú sebességmérésre, anomália detekcióra (például forgalmi torlódás), valamint a helyszínek közti követésre is, azonban ezekhez elengedhetetlen a 2D kamerakép 3D világkoordinátákra való helyes leképezése. Az előadás során a közlekedési objektumok detektálásával és követésével, továbbá a felmerülő nehézségekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

Az előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Szűcs Gábor, egyetemi docens, BME, TMIT
HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály elnöke

 

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00