Vissza

Beszédérthetőség és teremakusztika az iparban - Médiainformatikai szakosztály

2017.05.03. 17:00
Hely: BME I épület, IB210 (2. emelet), 1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt a HTE Médiainformatikai Szakosztály szakmai Klubestjére!

A program címe:

Beszédérthetőség és teremakusztika az iparban


A szakmai klubesten 2 kiselőadást hallhatunk, az elsőt a hangsugárzók és a beszédérthetőség kapcsolatáról, a második pedig a optimalizáló méretezésről fog szólni a teremakusztikai tervezésben.

Hangosítás tervezése és a megvalósult rendszer megítélése több szempont alapján lehetséges. Ezek közül az előadás a beszédérthetőség és a hangsugárzók kapcsolatába nyújt betekintést. Megismerkedünk a beszédérthetőség fogalmával, az azt befolyásoló főbb tényezőkkel, valamint az elektroakusztika által nyújtott lehetőségekkel a beszédérthetőség javítására. Horváth Zoltán (főmérnök, Interton Elektroakusztikai Kft.) előadását néhány megvalósult példa zárja, melyekben nehéz körülmények között kellett biztosítani a megfelelő beszédérthetőséget.

A 2. kiselőadás előadója Huszty Csaba (ügyvezető, ENTEL Műszaki Fejlesztő Kft.) és előadásának címe: Optimalizáló méretezés a teremakusztikai tervezésben. A teremakusztikai tervezés fő célja a helyiség funkciójának megfelelő akusztikai minőség biztosítása. Ez legtöbbször a beszédkommunikáció, a zenei célok kiszolgálása illetve a zajcsökkentés, vagy ezek kombinációja. A tervezés és méretezés során rendkívül sok bemenő paramétert kell összehangolni a társtervezők szakági követelményein kívül: a helyiség geometriája, a felhasznált anyagok és ezek elhelyezése, a berendezési tárgyak, a telepített és mozgó berendezések mind befolyásolják a kialakuló akusztikai élményt. Az előadásban néhány új tervezési módszerről is szó lesz, amelyben a gépi tanulás eszközei segítik a méretezési folyamatot.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A rendezvény díjtalan.

 

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00