Vissza

Távközlés Világnapja alkalmából tartott szegedi megemlékezés - beszámoló

A Távközlési Világnap alkalmából a HTE Szegedi csoportja, a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara közös szakmai rendezvényén 2019. május 18-án a Szegedi Agóra tanácstermében előadások hangzottak el az informatika és a távközlés iránt érdeklődő hallgatóság számára.


Szűcs Róbert az „Integrációs tendenciák a hazai távközlési piacon” címmel tartott előadást. Nemzetközi és hazai adatokkal támasztotta alá, hogy a piaci versenyben egyre inkább azok a cégek maradnak versenyben, akik képesek lesznek a szolgáltatások széles skáláját nyújtani a felhasználóknak.

Kálmán Miklós bemutatta a SZIP projekt jelenlegi állását a Telekom  által vállat területeken. A következő évben elindított szélessávú fejlesztések még nagyobb sávszélesség elérését teszik lehetővé mind a lakosság mind az államigazgatás részére.

Dr. Gingl Zoltán prof. a Szegedi Tudományegyetemen 2019. őszén induló villamosmérnök képzést mutatta be. Az általános képzésen túl olyan szakirányú információk megszerzését biztosítják a hallgatók részére, amiben a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi szinten is kiemelkedő tudományos eredményekkel bír. 

 dr.Fiala Károly a Rádiótávközlési Szakosztály vezetőségi tagja előadást tartott „A vízióból valóság lett: megérkezett az 5G” címmel. Az előadó átfogó nemzetközi kitekintést adott  az 5G jelenlegi helyzetéről a világban, különösen kiemelve a frekvenciakérdéseket, a szabványosítást, a felhasználó eszközök kérdését és a világban eddig lefolytatott 5G frekvencia árveréseket. Az előadást a 29 résztvevő élénk érdeklődése kísérte.” 

Kalmár György a doktori iskola hallgatója az amerikai tanulmányúja során olyan kis fogyasztású berendezést fejlesztett ki, ami egy elemmel több évig üzemel és az elefántok nyakára téve meg lehet különböztetni a puskalövés elektromos jelét más egyéb zavaroktól. A berendezésben lévő GPS jeladó továbbítja, hogy lövéskor hol tartózkodik az elefánt. Ez a megoldás hatékony védelmet nyújt az orvlövészek megfékezésére.

Szvetnik Kálmán egy Crossbar gép működési elvét szemléltető eszközt mutatott be, melyet a Szegedi Távközlési Múzeumnak ajándékozott.

Dr. Bohus Mihály a HTE szegedi csoportjának a küldötte a HTE jelenlegi tevékenységét és jövőbeli célkitűzéseit mutatta be.  
 

               

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Naplózástól az Avatarokig - Adat és M.I. 2024.04.25. 15:00 - 2024.04.25. 18:00
EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács