Vissza

JÖN! JÖN! JÖN! A KÖVETKEZŐ 70 ÉV !

A HTE 2019-ben ünnepli megalakulásának hetvenedik évfordulóját


Gigabitperszekundumok, exabájtok, ultra nagy felbontású és dinamikájú mozgóképek. Internet kapcsolat bárhol, bármikor Kérdésemre válasz a géptől – azonnal. Új alkalmazás bevezetése – napok vagy órák alatt.

Azt mondjuk, „ámulatba ejtő” a technológia, a mi tudományunk-szakmánk gyorsuló fejlődése. Vajon ámulatba esünk-e igazán a műszaki újdonságokról szóló hírektől? Hozzászoktunk-e az exponenciális változáshoz?

Már nem pusztán az eszünkkel tudjuk, hogy a digitalizáció megváltoztatja a mindennapjainkat, de érezzük is, beépül tapasztalatainkba. Másképp vásárolunk menetjegyet, foglalunk szállást, amikor utazunk, másképp kommunikál a nagyszülő az unokájával, mint 10-20 (#70 :) éve.

Az infokommunikáció a HTE eddigi 70 éve során mindig a fejlődés nélkülözhetetlen alapja és műszaki hajtóereje volt. Így lesz ez az előttünk álló időben is. 

A szakemberek közössége, találkozási alkalmai, publikálási fórumai tájékozódási, igazodási pontként szolgáltak és szolgálnak. Legfeljebb mostanában élesebben látjuk, hogy az igazodási pontok maguk is mozognak – gyorsulva száguldanak! – a digitalizált térben. Még jobban szükség van a HTE-re, mint valaha.

Az 1900-ban alapított Magyar Elektrotechnikai Egyesületből 1949-ben vált ki a gyengeáramú és rádiótechnikai szakosztály és az 1948 végén megszűnt Magyar Kinotechnikai Társaság tagjaival karöltve új egyesületet hoztak létre. Az egyesület hivatalos cégbejegyzése 1949. január 29-én történt meg, akkor még Híradástechnikai, Finommechanikai és Optikai Tudományos Egyesület néven. Nem sokkal később, az optikai és finommechanikai szakemberek kiválásával jött létre a Híradástechnikai Tudományos Egyesület, a HTE. Majd ötvenedik születésnapunkra készülve, 1998 novemberében, felismerve a hírközlés, távközlés, műsorszórás és az informatika összefonódását, konvergenciáját, az egyesületünk nevét  Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületre módosítottuk, a HTE ettől kezdve már ezt jelentette.

2019, a HTE évfordulós éve is elsősorban a jelenről és a jövőről szól. A HTE egy élő, folyamatosan megújuló szakmai közösség. Ez mindig a HTE legfőbb erőssége volt, látni, tudni, hogy merre megyünk, merre tart a világ – minél reálisabban, minél hitelesebben. Ugyanakkor a HTE hidat is képez múltunk és jövőnk között is. A múltunkat megismerve érthetjük meg igazán a jelent és érezhetjük meg a várható jövőt. Kedves HTE tagok és még nem tagok: jöjjenek el a rendezvényeinkre, sok fiatal és a szakmai életút derekán járó kollégával fognak találkozni, az eszmecserék mindig előrevivőek! 

A HTE elnöksége, elkötelezett és aktív tagjai az év folyamán számos megjelenést, nyilvános rendezvényt terveznek, amikor megmutatjuk a HTE értékeit és lehetőségeit. Figyeljék híreinket, és segítsenek is: emlékezéssel, információkkal, mindazzal, ami összeköti a HTE első 70 évét a következővel.

 

Magyar Gábor
a HTE elnöke

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kvantum elmélkedés-Számítástechnikai Szakosztály 2024.03.28. 14:00 - 2024.03.28. 15:30
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács