Vissza

Elhunyt Halász Miklós (1933-2022)

Szomorú hírt hozott a karácsonyt megelőző időszak: 89 éves korában eltávozott közülünk Halász Miklós, kétszeres Puskás Tivadar díjas HTE tagunk, az Energiaipari Távközlési Szemináriumok létrehozója és hosszú ideig legfőbb szervezője.


Halász Miklós 1933-ban született és egész életében a távközlés területén tevékenykedett. Már 1949-ben az akkori Standard (később Beloiannisz Híradástechnikai Gyár, majd BHG Híradástechnikai Vállalat) műszerész tanulója volt és egészen 1962-ig itt dolgozott a mikrohullámú fejlesztés területén. Ekkor áthelyezték az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT) kötelékébe, ahol a technológiai távközlés rendszertervezésével foglalkozott. Közben elvégezte a BME Híradástechnika szakot és 1966-ban villamosmérnöki oklevelet szerzett. Ugyanebben az évben megbízták a szénhidrogén iparági távközlő rendszer irányításával.

A megszerzett tudást és tapasztalatokat külföldön is kamatoztatta, 1970 és 1974 között Kubában tevékenykedett ugyanezen a területen szakértőként. Utána is ezt a területet tekintette szívügyének, közel harminc évet eltöltve a kőolaj- és gázipar távközlő rendszerének a fejlesztésében, kiépítésében.

A Híradástechnikai Tudományos Egyesületnek 1968-ban lett a tagja, majd a hetvenes években részt vett az Energiaipari Távközlési szakosztály megalapításában, aminek az elnökhelyettese is lett. Itt már azon dolgozott, hogyan lehetne a különböző technológiai távközlő rendszerek fejlesztését közösen menedzselni. A HTE-ben ennek eredményeként alakult meg a Technológiai Távközlési Tagozat, aminek a titkára lett.

Tevékenységének a kiemelkedő eredménye azonban az Energiaipari Távközlési Szeminárium sorozat 1978-as létrehozása és kétévenkénti megszervezése volt. Ez a sorozat volt a mai Infokom konferenciák jogelődje, ebben tehát Miklós tevékenysége és szelleme a jövőben is tovább él. A több száz résztvevőt megmozgató rendezvény sikeresen hozta össze a technológiai távközlő rendszerek üzemeltetőit és ismertette meg velük mind a hazai, mind pedig a nemzetközi fejleményeket.

1993-as nyugdíjba vonulása után sem hagyta el a szakmát, előbb a Műszertechnika Rt. tanácsadója volt, majd a liberalizált távközlési piacon az alternatív szolgáltatók tevékenységét segítette ismereteivel, tapasztalataival.

Tevékenységét a HTE 1981-ben és 1993-ban Puskás Tivadar díjjal ismerte el, majd 1999-ben a HTE 50 éves évfordulóján életművéért Jubileumi kitüntetésben részesült. 2003-ban elnyerte a MTESZ emlékérmet is.

Emlékét, vidám természetét a szívünkben, tevékenysége számtalan eredményét pedig a HTE Infokom konferenciákban továbbra is megőrizzük.

Köszönjük Miklós mindazt amit adtál, nyugodj békében!

 

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács