Vissza

Elhunyt dr. Kissné Akli Mária (1962-2023)

Mély megrendüléssel adjuk hírül, hogy kolléganőnk, dr. Kissné Akli Mária súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel vívott hosszú küzdelem után, január 4-én 60 éves korában örök nyugalomra lelt. Búcsúztatója a Farkasréti temetőben 2023. január 27-én 12:45-kor.


Dr. Kissné Akli Mária okleveles villamosmérnökként a BME Villamosmérnöki karán végzett 1986-ban, majd 2010-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen szerezte meg a PhD fokozatot. 1986-tól tíz éven át a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Híradó Tanszékén volt főiskolai tanársegéd, majd adjunktus.

1996-ban csatlakozott a hatóság jogelőd szervezetéhez a Hírközlési Felügyelet műsorszórási szakértőjeként. 2007 és 2010 között az Antenna Hungária Zrt. rádiófrekvenciás tervezési csoportvezetőjeként dolgozott. 2010-től, visszatérve a hatósághoz, az NMHH Médiafrekvencia-tervezési és -koordinációs Osztályának vezetője lett.

Munkájának eredményeképp az egyre növekvő frekvenciaigényeknek megfelelő frekvenciaátrendezések és -felszabadítások születtek a földfelszíni televízió-műsorszórás területén. Neki is köszönhetjük, hogy a helyi és országos rádiók műsorai egyre több hallgatóhoz juthatnak el, ahogyan a digitális átálláshoz szükséges frekvenciasávok átrendezésében is érdemeket szerzett.

Szakmai felkészültsége mellett diplomácia érzékét is kamatoztathatta az elmúlt húsz évben. Ha kellett, képes volt kilépni a diplomácia komfortos rutinjaiból és olyan háziasszonnyá tudott lenni, aki például egy nemzetközi szakemberekből álló küldöttséget úgy látott vendégül, hogy azonnal csapatként tudjanak együtt dolgozni.

Színvonalas és sikeres munkát végzett az ITU-ban, a CEPT-ben és a nagyszámú társhatósági egyeztetésben is a nemzetközi frekvenciakoordináció terén. Kiemelkedő sikereket ért el a DVB-T műsorszórás bevezetéséhez szükséges tervezésekben, frekvenciakoordinációkban, ahol a hazai szempontok maximális érvényesítését sikerült kiharcolnia. Létrehozta és vezette a televízió műsorszóró sáv újratervezéséhez kapcsolódó, 13 tagországot tömörítő európai regionális frekvenciakoordinációs munkacsoportot, a SEDDIF-et. Számos publikációja jelent meg, rendszeres konferencia-előadó volt és társszerzője a Digitális televíziózás című könyvnek.

1996 óta tagja volt a HTE-nek, 1998 és 2008 között a HTE DVB kör vezetőségének, 2014-től pedig a Média Klub vezetőségének is. 2007-ben a HTE Televízió- és Hangtechnikai konferencia és kiállítás szervezőbizottságának a tagja volt. 2011 és 2014 között tagja volt a HTE Etikai Bizottságnak, majd 2014-től 2020-ig a HTE főtitkárhelyettese volt. Évekig volt aktív szervezője a V4 országok közös, többnapos nemzetközi workshopjának. Minden pozíciójában sokat tett azért, hogy népszerűsítse a HTE tevékenységét a fiatal mérnökök körében.

Munkáját a HTE 2000-ben és 2007-ben ezüst jelvénnyel, 2001-ben és 2014-ben pedig arany jelvénnyel ismerte el. 2009-ben „HTE 60” jubileumi emlékérmet kapott. Emellett több más szakmai kitüntetés birtokosa: 2016-ban az NMHH Év Dolgozója-díjat vehetett át, 2017-ben pedig kiemelkedő hazai és nemzetközi szakmai munkájáért, a fiatal mérnökök példamutató támogatásáért és az egyesületi életében végzett sokoldalú, igen hatékony, messzemenően megbízható munkájáért a HTE Puskás Tivadar-díjat adományozott részére.

2019-ben az NMHH elnökétől Goldmark Károly Péter-díjat vehetett át a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú tevékenységéért.

Máriát az NMHH saját halottjának tekinti.

Szakmai örökségét, emlékét szeretettel megőrizzük.

 

Búcsúztatója 2023. január 27-én 12:45-kor kerül megrendezésre a Farkasréti temetőben.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács