Vissza

Beszámoló az EIVOK-39. Tudományos Szakmai Konferenciáról

A Mecsek lábánál elterülő festői szépségű környezetben, a Pécsi Tudományegyetemen október végén információbiztonsági tudományos-szakmai konferencián vehettek részt az érdeklődők.


A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, a HTE Információbiztonsági Szakosztálya – EIVOK, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Kiberbiztonsági Tanszéke, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, „Az Információbiztonság aktuális kihívásai – EIVOK-39” címmel 2023. október 25-én tudományos-szakmai konferenciát rendezett.

A konferencia az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) által kezdeményezett, évente megrendezésre kerülő Európai Kiberbiztonsági Hónap elnevezésű kampány keretében valósult meg. Az esemény legfontosabb célkitűzése volt, hogy bemutassa az informatikai rendszerek és szolgáltatások használatából adódó kitettségek, kockázatok hatékony felismerésének és kezelésének módszereit, valamint lehetőséget teremtsen az egyetemi hallgatók, előadók, gyakorló szakemberek és piaci szereplők számára a kiberbiztonsági kérdések és kihívások megvitatására, a legjobb gyakorlatok és ötletek megosztására.

A színvonalas szakmai konferencia megnyitóján az Egyetem-, Pécs város-, és az EIVOK vezetői az aktuális kiberfenyegetettségek mérséklésére és a felhasználói tudatosítás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az előadásokon a közönség megismerhette a témához kapcsolódó legújabb kutatási eredményeket, a tudományos tényeket és adatokat, amelyek az információbiztonság multidiszciplináris jellege miatt relevánsak. Az előadások során kiemelt figyelmet kapott a stratégiai szintű kiberbiztonság témaköre, valamint a nemzeti kibervédelemmel kapcsolatos feladatok megszervezése, és végrehajtása. Az érdeklődés középpontjában álló Orosz-Ukrán konfliktus miatt szó esett a kiberműveletek katonai aspektusairól is. A további elődadások a matematika, a mérnöki tudományok, a jogi és szabályozási területek, az adat és a titokvédelem, a távközlési rendszerek biztonsága, a szoftverek fejlesztése során elvárt biztonsági követelmények, az IT üzemeltetés kockázatai, a dezinformáció, a mesterséges intelligencia új kihívásai, valamint a tudatosítás és egyéni tanulás témakörében hangzottak el. A 2023-ban megjelent számos új Európai Uniós előírás és szabályozás pl: a CER, NIS2, DORA, CRA bevezetése miatt közigazgatási, és hazai szabályozási kérdések is napirendre kerültek. Az előadásokat követően megtartott szakkollégium keretében a hallgatók kérdései, felvetései alapján az egyetemek oktatói, a konferencia előadói kötetlen beszélgetésben adtak válaszokat.

Az Információbiztonság aktuális kihívásai – EIVOK-39”konferencián számos hatóság, felsőoktatási intézmények, szakmai és civil szervezetek valamint a piaci szereplők részéről személyesen több mint 400, az online térben több mint 100, a téma iránt érdeklődő hallg   ató és szakember vett részt.

A konferencia a kiberbiztonsági kihívások bemutatásán, az egyes területek átfogó ismertetésén és a téma népszerűsítésén túl sikeresen kapcsolta össze az információbiztonsági szakembereket, hallgatókat, oktatókat, előadókat és az érdekelt szereplőket, lehetőséget teremtve az interaktív tudásmegosztására és a szakmai együttműködések megalapozására. A színvonalas előadások a kibertérben történő bűnmegelőzés komplex, multidiszciplináris megközelítésének révén az online térben zajló eseményekre történő gyors és hatékony reagálást segítették, a szakkollégium keretében zajló kötetlen beszélgetések pedig lehetőséget teremtettek a résztvevők ismereteinek szerteágazó bővítésére.

 

A konferencián elhangzott előadások prezentációi az alábbi linken érhetők el:

https://www.hte.hu/informaciobiztonsagi-szakosztaly-eivok/-/esemeny/1/4880245/eivok-39-pecs

 

A konferenciáról számos helyi és online média is beszámolt, a sajtómegjelenések az alábbi linkeken érhetők el:

 

 

 

 

Az összefoglaló összeállításában közreműködött:

 

Gyurák Gábor
PTE MIK mesteroktató

szervezőbizottsági tag

 

Oláh István

EIVOK alelnök
szervezőbizottsági tag

 

Buga Ferenc

EIVOK,
szervezőbizottsági tag

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

M.I. FÉNYCSÓVÁK AZ AKADÉMIAI VILÁGÍTÓTORNYOKBÓL 2024.03.12. 15:00 - 2024.03.12. 18:00
Kiberszabályozási minikonferencia 2024 2024.03.19. 12:30 - 2024.03.19. 16:20
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács