Vissza

WRC-23 Rádiótávközlési Világértekezlet

2023 november 20- december 15 között Dubaiban került megrendezésre a Rádiótávközlési Világértekezlet (WRC-23). A Rádiótávközlési Világértekezletet három-négy évente rendezik. A WRC feladata a Nemzetközi Rádiószabályzat, a rádiófrekvenciás spektrum, valamint a geostacionárius-műholdas és nem geostacionárius-műholdas pályák használatáról szóló nemzetközi szerződés felülvizsgálata, és szükség esetén módosítása. A felülvizsgálatokra az ITU Tanácsa által meghatározott napirend alapján került sor, amely figyelembe veszi a korábbi Rádiótávközlési Világértekezlet ajánlásait. Az európai országok a CEPT keretében dolgozták ki közös álláspontjukat a világértekezlet egyes napirendi pontjaira. Az álláspont kidolgozásában a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság munkatársai is részt vettek.


A Rádiókommunikációs Világértekezletet három-négy évente rendezik. A négyévente megrendezésre kerülő WRC fő célja az ITU Rádiószabályzatának – a rádióspektrum nemzetközi használatát szabályozó nemzetközi szerződés – aktualizálása. A szerződés a különböző frekvenciasávokban különböző szolgáltatásokhoz rendel spektrumot, megfelelő kibocsátási szintekkel az interferenciamentes működés érdekében.

Ebből a célból a WRC-23 19 fő napirendi pontot tárgyalt, amelyek a mobil, műholdas, tengeri, légiforgalmi és tudományos szolgáltatások új vagy frissített kiosztására vonatkozó javaslatokat, valamint egyéb eljárási kérdéseket, például a műholdpályák kezelését tartalmazták.

Az ITU alkotmánya értelmében a WRC:

felülvizsgálja a Rádiószabályzatot és a kapcsolódó frekvenciakiosztási és -kiosztási terveket;

foglalkozik bármilyen világméretű rádiókommunikációs kérdéssel;

utasítja a Rádiószabályozási Testületet és a Rádiótávközlési Irodát, és felülvizsgálja tevékenységüket;

meghatározza a Rádiókommunikációs Közgyűlés és a Tanulmányi Csoportok általi tanulmányozásra szánt kérdéseket a jövőbeli rádiókommunikációs konferenciák előkészítése érdekében.

Az adminisztrációk, ​a rádiókommunikációs tanulmányozó csoportok a rádiótávközlési világértekezletek által megfontolandó szabályozási, műszaki, működési és eljárási kérdésekkel kapcsolatban a Konferencia-előkészítő Értekezletet (CPM) tartottak és összevont jelentést készítettek a világértekezlet munkájának támogatására.

Az európai országok a CEPT keretében dolgozták ki közös álláspontjukat a világértekezlet egyes napirendi pontjaira.

A WRC-23 emellett meghatározta a következő világértekezlet napirendi pontjait is. A WRC-23 37 különböző javaslatot kapott új napirendi pontokra regionális csoportok, tagállamok és ágazati tagok támogatásával. A WRC-27 19 konkrét napirendi pontot fogadott el további tanulmányozásra.

A világértekezleten 163 ország 3900 képviselője vett részt.

 

Az NMHH a WRC-23 eredményeiről és a további feladatokról tájékoztatta a szakmát és a piaci szereplőket 2024. február 1-én az NMHH Esztergom utcai rendezvénytermében.

 

A WRC-23 legfontosabb eredményeit az  NMHH-szakértők a következők szerint foglalták össze:

A szélessávú mozgószolgálati alkalmazások spektrumigényeinek kielégítése kulcsfontosságú a szélessávú mobil alkalmazások (IMT), így pl. az 5G és a jövőbeni 6G fejlesztéséhez. A világértekezlet döntése szerint különböző frekvenciasávok váltak erre a célra elérhetővé, európai viszonylatban a felső 6 GHz-es (6425–7125 MHz) frekvenciasávnak van kiemelt jelentősége.

Az UHF-sáv tekintetében csak olyan módosításokat fogadott el a WRC-23, amelyek a műsorszórás további működését és fejlődését biztosítják. A mobil alkalmazások csak másodlagos jelleggel kaptak lehetőséget.

A műholdas szolgálatok területén fontos eredmény – többek között – a nem geostacionárius, állandó helyű műholdas szolgálat mozgásban lévő földi állomásai (ESIM-ek) számára használható frekvenciák azonosítása a repülőgépek, hajók, vonatok és járművek fedélzetén történő nagy sebességű szélessávú szolgáltatások biztosítására, de jelentős eredmények születtek a műholdas szolgálatok szabályozása és nemzetközi koordinációs eljárásai tekintetében is.

A műholdas Föld-kutatás számára felosztott további frekvenciasávok lehetőséget biztosítanak a pontosabb időjárás-előrejelzés és éghajlatfigyelés céljára, továbbá az űridőjárás-megfigyelés szabályozása terén is fontos előrelépés történt. 

 

Az egyes napirendi pontokban született határozatokat az alábbi dokumentum tartalmazza:

WRC-PPT

 

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács