Vissza

PLATINAKORBA ÉRT A MINDIG MEGÚJULÓ SZAKMAI SZERVEZET, 75 éves a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület

A szakmai alapon működő független szervezetet 1949. január 29-én jegyezték be, így immáron 75 éve látja el az infokommunikációs ágazat (ICT; távközlés, informatika, média) egészének objektív képviseletét, a technológiai fejlődés befogadásának és kibontakozásának elősegítését. Hosszú fennállásának titka a folyamatos megújulásra való képesség: korszerű tudományos és szakmai közterek megteremtésével bővíti az érdeklődők ismeretkörét, tagjai kollektív tudását felhasználva pedig hazai és Európai Uniós tervezeteket véleményez, illetve összefoglaló szakjelentéseket készít, és igényekre szabott oktatásokat, előadásokat tart. Az ICT szakma kiemelt alkotóit különböző pályázatok útján értékeli, de javaslatot tesz állami kitüntetésekre is.


A második világháború pusztításából éppen újjáépülő országban, a háborút túlélt vezető híradástechnikai szakemberek szervezésében kezdte meg működését a HTE, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) égisze alatt, melynek alapításakor 14, fénykorában 40 egyesület volt a tagja. Ezen szervezetek többsége mára már megszűnt, mint ahogy tíz évvel ezelőtt a MTESZ is, de a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület minden időszakban alkalmazkodni tudott a változó gazdasági helyzethez, így közel 800 egyéni és 70 kollektív taggal már platina jubileumát ünnepelheti.

 

A 75 év természetesen a HTE fókusz témájának, az infokommunikáció térnyerésének is köszönhető, amely ma már a mindennapi életünk alapját képezi. Az egyesület zászlóshajója, a 46 éve elindított és most már minden évben megrendezett HTE Infokom szakmai konferencia, amelyen az ország vezető szakemberei 60 előadás keretében beszélnek izgalmas és aktuális iparági kérdésekről. Az eseményen mindig helyet kapnak a kormányzat képviselői is, képet adva az aktuálisan tervezett országos fejlesztési irányokról, elképzelésekről. Ezeken az alkalmakon közel 400 érdeklődő vesz részt. A HTE szakmai közösségei emellett évente 60-70 előadást jegyeznek. A szervezet két presztízsújság, a nemzetközi szinten is jegyzett, angol nyelvű Infocommunications Journal, valamint a Híradástechnika szakmai folyóiratban publikálja az újdonságokat.

 

Az egyesület hazánkban a távközlés és az informatika legpatinásabb szakmai képviseleti (de nem érdekképviseleti) szervévé vált, amely összefogja az ICT szektorban dolgozó szakembereket, számukra kapcsolati és továbbfejlődési lehetőséget biztosít. A vezetők a napi teendők mellett továbbra is a jövőre, illetve a jövőben rejlő technológiai lehetőségekre és megoldásokra, valamint a tudásbővítésre, iparági szemléletformálásra koncentrálnak – szakmailag kompetensen és politikamentesen.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács