Vissza

Élménybeszámoló a HTE Szenior szakosztályának látogatásáról

A HTE Szenior Szakosztály 2019.05.14-én látogatást szervezett az Antenna Hungária Zrt Széchenyi-hegyi műsorelosztó központjába.


A jelenlévők mindegyikének volt már korábbról valamilyen szakmai kötődése az akkori OMK-hoz, a tv adótoronyhoz és a 12 emeletes főépülethez, ezért ezek, mint sok évtizede csak a városból alulról látott, emblematikus budapesti műtárgyak mindegyikünkben egy-egy,  fiatalkori emléket idéztek  fel.
Erről az antenna-telephelyről már annyi műszaki leírás, fénykép, építési adat, tulajdonváltási információ, stb jelent már meg eddig is a szakirodalomban, a neten, stb, hogy mindezek mellőzésével szeretnék rövid, műszaki élménybeszámolót adni a mostani látogatásunkkor tapasztaltakról. A látogatók közül valamennyien még az analóg világban voltunk fent utoljára a Széchenyi-hegyen és ez annyit jelentett, hogy óhatatlanul mindegyikünk kereste a régi emlékekhez kapcsolódó antennákat, berendezéseket. Hát ebből szinte semmi nem volt található. A központi épület rekonstrukciója, a 2013-ban  létrejött digitális átálláskor  bekövetkezett teljes antenna- és épület rekonstrukció, a  külső- és belső műszaki berendezések cseréje az egész fogadási képet megváltoztatta. Kivételt talán az előkertben lévő, női galambot tartó szoboralak jelentett, mely  már közel 60 éve - szocreál módon -  ma is hűségesen őrzi az előtte lévő, zöld területet.

A főépület előcsarnokában fogadott minket  Nádor N. Zsolt és két kollégája, akik egy rögtönzött bemutatkozó-ismertetőt követően az egyes emeleteken elkülönített termekben  üzemelő berendezésekről tartottak részletes előadást. Jelenleg a főépület  legfelső műveleti szintjén működik a régi, kódolatlan AM mikro helyén a kódolt Antennamikro műsorelosztó rendszer TRAM adókkal, melyek a 12 GHz-es frekvenciasávú szektorantennákat táplálják. Egy emelettel lejjebb voltak találhatók az IP és ethernet alapú, üzleti  kommunikációs szolgáltatásokat lebonyolító, kisteljesítményű, mikrohullámú rendszerek berendezései. Ismét egy szinttel lejjebb lévő emeleten üzemel a korábban MindigTV, újabban  mindiGO TV elnevezésű tv- és rádió műsorszétosztó központi, digitális  főállomás. A műsorjeleket az MTVA mint jelforrás tartalomszolgáltató biztosítja optikai kábelrendszeren keresztül. Jelenleg a száz tv csatornás rendszerkapacitásból 61 db aktív digitális tv-csatorna aktív (ebből  alap esetben 14 db tv csatorna kódolatlan, a többi Conax rendszerű, korlátozott hozzáférésű), valamint  4 db digitális rádiócsatorna és  a  HbbTV  ingyenes szolgáltatást biztosító berendezés komplexum üzemel. A digitális főállomási kimenetén az egyes csatornák jelei mp4 rendszerben, 64 QAM modulációval, 3/4 FEC mellett jelennek meg. Mondani sem kell, hogy a látogató társaság a digitális főállomás emeletén volt igazán kérdező formája  csúcsán és a kísérő vezetőink nem kis meglepetésére ez az „analóg-nyugdíjas”  társaság próbára tette őket a digitális információ éhségükkel. A műszaki ismertető zárásaképpen lementünk az antennatorony talpponti szintjénél üzemelő, nagyteljesítményű végfokozati berendezésekhez. Az RS végfokozatok nagyfrekvenciás jelei innen kerülnek el a csőtápvonal hálózatokon és az antenna adókábeleken keresztül a 192 m magas toronyra szerelt adóantennákhoz. A nagyfrekvenciás jelek az  UHF frekvenciasáv felső részére felkonvertált, öt multiplex sávon, az  "A", "B", "C" multiplexen 100kW ERP-vel,  a "D", "E" multiplexen 51 KW ERP teljesítménnyel kerülnek kisugárzásra. Ezzel a megemelt sugárzási teljesítménnyel közel 100 km-es vételi körzetben nyílik lehetőség jó minőségű tv vételére (a vételi ellátottság ezen értékét egy adott területen belül természetesen a terepviszonyok befolyásolhatják). 
Zárásképpen egy kis meglepetés fogadott bennünket. Az épület rekonstrukció keretén belül kialakítottak egy VIP termet, ahol a prominens vendégek és üzleti felek megfelelő környezetben bonyolíthatják le tárgyalásaikat. A teremhez tartozik két oldalirányú, üveg erkély, melyek a főépületből messzire kinyúlóan, oldalirányban lélegzetálló, felejthetetlen lebegési élményt ad az oda merészkedőknek. 
Az új felállási rendszerben megszűnt a régi OMK funkció a gerincadókat összekötő mikro hullámú hálózatokkal együtt. A korábban használatos antennák, egyéb beltéri berendezések nem kerültek műszaki múzeumba - megemlékezendő az elmúlt időszakról - azok sajnos az elkövetkező generáció számára már elveszettnek tekinthetők. Ezzel az analóg rendszerű világ meghalt, sic transit gloria  mundi. Emlékét a mi generációnk a szívébe zárva, örökre megőrzi.    

Látogatásunk végén a főépületi, fogadó aulában a mostani fiatal műszakiaknak tartottunk a múlt, régi élményeikből számukra hihetetlennek hangzó beszámolókat az analóg, mono- sztereo- kvadrofon, fekete-fehér- és színes tv világról. 
Ez úton szeretnénk köszönetet mondani PH.D Bozóki Sándornak az Antenna Hungária Zrt műszaki szakértő vezetőjének, aki elősegítette látogatásunkat és így betekintést kaphattunk a digitális világ egy korszerű, hazai  tv kommunikációs szegmenséről.
A látogatás végén megköszönve  vendéglátóink odaadó közreműködését, elbúcsúztunk és összehúzva a pulóvert, kabátot, kinyitva az esernyőket sietve távoztunk a májusi fagyosszentek esős hidegének kitéve a 60-as villamos, (alias fogaskerekű vasút!) végállomása felé.  

Budapest, 2019.05.14.
                                                                                                       Varsányi János
 
                                                                                                         Szenior titkár     

Melléklet: 14 db helyszínen készített fotó   
 

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Naplózástól az Avatarokig - Adat és M.I. 2024.04.25. 15:00 - 2024.04.25. 18:00
EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács