Vissza

Elhunyt Sáfár József (1947-2022)

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Sáfár József, a HTE Technikatörténeti szakosztályának HTE arany jelvényes elnöke, a Távírótörténeti Állandó Tárlat igazgatója, egyben kitalálója, gyűjtője, üzemeltetője és tárlatvezetője, ipartörténeti kutató életének 75. évében eltávozott közülünk. Búcsúztatása 2022. március 11-én 12:00 órakor lesz a 1086 Budapest, Fiumei út 16-18. szám alatti temetőben.


Sáfár József a Tolna megyei Simontornyán született. Az iskolát szülőfalujában végezte el, Pécsen volt ipari tanuló, Híradástechnikai Hálózatszerelő szakon. Ezután került Budapestre, ahol Távközléstechnikát tanult a Puskás Tivadar Távközlési technikumban, majd 1975-től a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Híradásipari szakán tanult tovább és szerzett képesítést. A Főiskola elvégzése után 1978-ban okleveles villamos üzemmérnök lett.

Az iskolák elvégzése mellett is dolgozott, majd a későbbiekben is meghatározó munkahelye a Posta Központi Kábelüzem (Fogadó utca 4. szám) lett. 1989-ben vállalkozó lett, és mellette továbbra is dolgozott a Kábelüzemben. Vállalkozását nyugdíjas koráig folytatta, mely szorosan kapcsolódott a szakmához.

Nyugdíjas éveit a szakma szeretete és egyben hobbija miatt is a Távközlés, azon belül a Távíró történetének felkutatására szentelte. Kutatómunkája során megalakult a Távíró Múzeum, ahol kiállításra került a Távíró történetének bemutatása az akkoriban használt eszközökkel a kezdetektől egészen a Távíró megszűnéséig. Folyamatos tárlatvezetéseket tartott a múzeumban, érdekes történetekkel tarkítva az előadásokat. Publikált könyvet ebben a témakörben, számos előadást is tartott itthon és külföldön egyaránt. Munkája, kutatása során nagyon sok értékes ismeretséget és barátokat szerzett.

A HTE aktív tagja volt. A HTE Technikatörténeti Szakosztálya 2018 szeptemberében alakult meg, melynek 2021. szeptember 1-én tartott Tisztújító Szakosztályi Ülésén elnökké választották. 2019 augusztusában a Kürti Távirdások köztéri emlékhelyén koszorút helyezett el a Távíró Múzeum nevében, és megemlékezett Távirdásokról.

Munkájáért 2019-ben kapott HTE egyesületi ezüst jelvényt, majd 2021-ben egyesületi arany jelvényt. Szakmai Tudása pótolhatatlan.

Emlékét őrizzük, nem feledjük. Nyugodjék békében!

 

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács