Vissza

Az Európai Bizottság a széles sávú hálózatokra vonatkozó felülvizsgált állami támogatási szabályokat fogadott el 2022.12.12.-én

A széles sávú hálózatokról szóló elfogadott, felülvizsgált iránymutatás jelentős lépést jelent a sikeres európai digitális átállás felé. Megkönnyíti a tagállamok számára, hogy támogassák a nagy teljesítményű széles sávú hálózatok kiépítését a megfelelő összeköttetéssel nem rendelkező területeken, hogy az évtized végére mindenki számára gigabitalapú hozzáférést és 5G lefedettséget biztosítson. Ez a fogyasztók, a vállalkozások és a közszféra számára egyaránt előnyös lesz. A digitális szakadék csökkentésével az új szabályok még inkább hozzá fognak járulni az EU-n belüli társadalmi és regionális egyenlőtlenségek megszüntetéséhez.


A széles sávú hálózatokról szóló felülvizsgált iránymutatás meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a Bizottság értékeli a tagállamok által bejelentett, a széles sávú hálózatok kiépítését és az EU-ban történő széles körű bevezetésüket célzó állami támogatási intézkedéseket.

A vezetékes hálózatok állami támogatására vonatkozó küszöbérték összehangolása megtörtént a legújabb technológiai és piaci fejleményekkel. Ezek a változások lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy olyan területeken ruházzanak be, ahol a piac nem biztosít és valószínűleg nem is fog biztosítani a végfelhasználók számára legalább 1 Gbps letöltési sebességet és legalább 150 Mbps feltöltési sebességet. Minden tervezett állami beruházásnak meg kell háromszoroznia a rendelkezésre álló letöltési sebességet, és a verseny jellemezte területeken legalább 1 Gbps letöltési sebességet és 150 Mbps feltöltési sebességet kell biztosítania.

Az új iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogassák a mobilhálózatok kiépítését ott, ahol a beruházást egyébként magánszolgáltatók nem hajtották volna végre, és azt más intézkedések – például az egyes rádióspektrumok használatához kapcsolódó lefedettségi kötelezettségek – nem garantálják.

Az egyes termékek iránti kereslettől függően előírják a szolgáltatóknak a legmegfelelőbb nagykereskedelmi hozzáférési termékek biztosítását. Ez csökkenteni fogja az ilyen termékek költségeit, miközben megőrzi a versenyt és megakadályozza a bezáródást.

A széles sávú hálózatokról szóló iránymutatás rendelkezéseit az általános csoportmentességi rendelet módosítása egészíti ki, amely megállapítja, hogy a tagállamok milyen előzetes összeegyeztethetőségi feltételek mellett hajthatnak végre állami támogatási intézkedéseket.

A szabályok azt hivatottak elősegíteni, hogy a tagállamok úgy teljesíthessék az ambiciózus uniós konnektivitási célokat, hogy ez a lehető legkisebb költséggel járjon az adófizetők számára, és ne torzítsa indokolatlanul a versenyt az egységes piacon.

A témával kapcsolatos hazai intézkedésekről és a megvalósítás főbb lépéseiről a HTE folyamatos tájékoztatást tervez.

Állami támogatások (europa.eu)

Általános csoportmentességi rendelet

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács