Vissza

A mesterséges intelligencia jogi vonatkozásai... - Mesterséges Int. szo.

2022.10.25. 18:00 - 2022.10.25. 20:00
Hely: BME I épület, IB 210 (2. emelet), 1117, Budapest, Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívunk minden szakembert és érdeklődőt a HTE Mesterséges Intelligencia Szakosztály alábbi szakestjére:

A mesterséges intelligencia jogi vonatkozásai
és az MI jogi alkalmazásai

Előadók:

  • Dr. Mezei Kitti (BME, GTK)
  • Dr. Strausz György (BME, VIK)

A mesterséges intelligencia (MI) kutatásának kezdetei a racionális érvelés évezredekkel ezelőtti vizsgálatáig, illetve a jogi érvelések formalizálásának és automatizálásának több évszázados kísérleteiig nyúlnak vissza. Az MI technológiák fejlődése ezt a fordított iránnyal is kiegészítette, amely az MI alkalmazásának jogi szabályozását vizsgálja. A szakest két előadása Dr. Mezei Kittitől “A mesterséges intelligencia és a jog” és Dr Strausz Györgytől “A mesterséges intelligencia jogi alkalmazásai” betekintést nyújt mindkét irányba.

Dr. Mezei Kitti: A mesterséges intelligencia és a jog
Az előadás célja az MI jogi környezetének bemutatása az Európai Unióban, különös tekintettel az alapelvekre és irányelvekre, valamint a jelenlegi és a lehetséges jövőbeli jogi keretre, az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetre. A mesterséges intelligencia (MI) fejlesztéseknek biztosítaniuk kell az emberközpontú és etikus működést, átláthatóságot és az alapvető jogok tiszteletben tartását. Az MI nyilvánvaló előnyei mellett számos kockázatot is rejt magában, például az átláthatatlan döntéshozatalt, vagy különböző visszaélésekre használhatják fel. Az emberi tényező, a gépi tanulás folyamata az algoritmusok és az automatizált döntéshozatal esetében, a bizonytalanságok kezelése diszkriminatív gyakorlatokhoz vezethet. Az MI kapcsán új biztonsági kockázatokat jelenthetnek a felhasználók számára, ha azokat termékekbe és szolgáltatásokba ágyazzák be. Emellett a klasszikus jogi felelősségi rendszereket is újra kell gondolni, különösen azért, mert a pontos és egyértelmű jogszabályi rendelkezések hiánya alááshatja a jogbiztonságot. Az adatvédelmi jog pedig az a jogterület, amely már kiemelten foglalkozik az MI-vel. Az előadásban ezen kérdéseket tekintjük át.

Dr. Strausz György: A mesterséges intelligencia jogi alkalmazásai
Az MI jogi alkalmazásai napjainkban is a kutatások és gyakorlati alkalmazások frontvonalában vannak, mint például a jogrendszerek konzisztenciavizsgálata, jogi döntéstámogatás, illetve jogszabályok értelmezésének támogatása. Az előadásban ezen megközelítéseket tekintjük át.

Az előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A szervezők:

Antal Péter, HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály társelnöke
Szűcs Gábor, HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály elnöke

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács