Vissza

Egyéni légzésvédő maszkok minősítése ... - Mikro- és Nanoelektronikai szo.

2022.04.06. 17:00 - 2022.04.06. 18:00
Hely: Online: Teams

A Mikro- és Nanoelektronika Szakosztály és az MTA Elektronikus Eszközök és Technológiák Tudományos Bizottság tisztelettel vár minden érdeklődőt az alábbi előadásra:

Egyéni légzésvédő maszkok minősítése
a COVID-19 járvány idején Magyarországon

Helyszín: Microsoft Teams: https://bit.ly/3IAuIsT

Előadók: Dr. Illés Balázs (BME ETT) és Dr. Géczy Attila (BME ETT)

Mivel a COVID-19 vírus cseppfertőzés útján is terjed, ezért a vírus megjelenése óta a személyes érintkezések limitálása mellett a leghatékonyabb védelmet a különféle légzésvédő eszközök viselése jelentette. Így a jelenleg is zajló világjárvány kitörése során rendkívüli mértékben megnőtt az egyéni légzés védőeszközök iránt az igény mind a lakosság, mind a közintézmények részéről. Mivel az európai kínálat nem tudta kiszolgálni a hirtelen megnövekedett igényt, így az európai piacot elárasztották a főleg Kínából származó tanúsítás nélküli és/vagy kétes eredetű maszkok. Normál körülmények között az egyéni légzésvédőeszközök tanúsítását akkreditált tanúsító helyek végzik az EN 149 (munkavédelmi maszk) és EN 14683 (orvosi maszk) szabványok alapján. Ilyen tanúsító hely az EU területén csak 12-15 található (Magyarországon 2021-ig nem volt), így ezek sem tudták kiszolgálni az erről az oldalról érkező szintén megnövekedett igényeket. Ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020. márciusában megkereste a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME), hogy szakértelmével vegyen részt EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező egyéni légzésvédő eszközök, valamint a használat után fertőtlenített egyéni légzésvédő eszközök bevizsgálásában. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara (VIK) kidolgozott egy mérési eljárást az egyéni légzésvédő maszkok szűrőanyagának szűrésihatékonyság vizsgálatára. A 2020 május 4-én megjelent 177/2020. számú kormányrendelet kijelölt minősítőhellyé nyilvánította a BME-VIK Elektronikai Technológia Tanszékén (ETT) létrehozott maszkvizsgáló labort.

Az egyéni légzésvédő maszkok legfőbb tulajdonsága, hogy milyen mértékben képesek megszűrni a környezetben található apró részecskéket, amelyekhez tapadva a kórokozók a szervezetünkbe juthatnak a légzés során. Emellett lényeges még a maszk szivárgása / alászívása, valamint a maszk viselése miatt a légzés során kialakuló nyomás esés mérésére. Az EN 149-es szabvány a maszk szűrési paramétereit egy bonyolult, részben elavult és nem utolsó sorban nagyon költséges mérési módszerrel határozza meg. Az általunk kidolgozott módszer egy lézeres részecske számlálás elvén működő mérési eljárás, amely pontosabban, gyorsabban és olcsóbban képes a maszkok fő szűrési paramétereink meghatározására. A mérést egy LASAIR III 310C típusú részecske számláló, valamint egy Inspec Sheffield fejmodell segítségével valósítottuk meg. A részecskeszámláló berendezés 0.3 – 25um tartományban képes hat csatornán részecskéket számolni, ezzel megfelel mind az EN149 (európai, FFP1-3), mind pedig a NIOSH-42C FR84 (amerikai, N95-99) szabványokban előírt részecske mérettartománynak. A maszk minősítő labor, a járvány idején Magyarországon forgalomba hozott maszkok minősítésén kívül, több hazánkban folyó maszk szűrőanyag fejlesztést és kutatást is támogatott mérési lehetőség biztosításával. Az ilyen kutatások fő irányát jelenleg a különféle nano-szálas szűrőanyagok, nanotribológiai értelemben felhasználható rétegek fejlesztése jelenti, valamint a szűrőanyag fizikai paramétereinek optimalizálása. Emellett az olcsó, ruhaanyagok, valamint az azokból készült maszkok minősítése is kutatási irány volt, mivel ezek az alternatívák széles réteg számára jelentettek megoldást a gazdasági szempontból is megterhelő járvány idején.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács