Vissza

Teljesítmény félvezető modulok... - Mikro- és Nanoelektronikai szo.

2022.03.02. 17:00 - 2022.03.02. 18:00
Hely: Online

A Mikro- és Nanoelektronika Szakosztály és az MTA Elektronikus Eszközök és Technológiák Tudományos Bizottság tisztelettel vár minden érdeklődőt az alábbi előadásra:

Teljesítmény félvezető modulok fejlesztésének és gyártásának kihívásai Magyarországon

Hely: Online: https://tinyurl.com/5e4rny77

Előadó: Bátai Roland (Vincotech)

Nem túlzó azt állítani, hogy elektromosság nélkül elképzelhetetlen a modern világunk. A folyamatosan növekvő energia igényünket jelenleg is ~30%-ban fedezzük elektromos energiából. A szakértők szerint ez a közeljövőben drasztikusan meg fog változni és akár 60-70%- ot is elérheti az elektromos energia aránya, ami nagymértékű villamosítást jelent a mindennapi életünk szinte minden területén. Az elektromos energia átalakításában a teljesítmény elektronikáé és azon belül a teljesítmény félvezetőké a kulcs szerep. Ezek az eszközök segítenek az elektromos energiát átalakítani mozgási, hő vagy éppenséggel egy másik fajta elektromos energiává és teszik azt szabályozhatóvá.

A teljesítmény elektronikai és félvezetőket gyártó vállalatoknak számos kihívásnak kell megfelelniük. A nagymértékben megnövekedett igényre a félvezető eszközöket gyártó vállalatok nem voltak felkészülve, így a piacon általánossá vált a teljesítmény félvezetők hiánya. Ezen a területen működő vállalatok mind bővülésbe kezdtek, hogy ki tudják szolgálni a növekvő igényt így a félvezető hiány mellett fellépett az emberi erőforrás hiány is. A félvezetők és azok alkalmazásában jártas szakértőkre az ipar szinte minden területén (Félvezető gyártás, Elektronikai gyártás, Autóipar, Energetika, stb.) szükség van.

Annak érdekében, hogy a Magyarországon működő elektronikai gyártó vállalatok megőrizzék versenyképességüket, fejleszteniük kell saját és a beszállítóik kompetenciáját a teljesítmény elektronikai és azon belül a teljesítmény félvezetők területén. Ez az igény pedig magával hozza, hogy az egyetemi képzések tematikájában, valamint az alkalmazott és elméleti kutatásokban is egyre hangsúlyosabbá válik majd a teljesítmény elektronika és a félvezetők szakterülete.

A Vincotech a Mitsubishi Electric leányvállalataként teljesítmény félvezető eszközök power modulba integrált tokozásával, illetve hibrid teljesítmény modulok tervezésével, gyártásával foglalkozik amelyeket világszerte értékesít. A Bicskén ~500 főt foglalkoztató vállalat működésére és versenyképességére kihatással van a fent említett kihívások. A Magyarországi lokáció kulcsfontosságú a vállalat működésében, hiszen nem csak a teljes gyártási kapacitás, de a teljes kutatás fejlesztési funkció itt található. A megfelelő képzettségű mérnöki utánpótlás mellett a vállalat versenyképességét és rugalmasságát növelné, ha a beszállítói láncában tudhatna teljesítmény elektronikában kompetens vállalatokat és a területet kutató intézeteket. Nem csak a Vincotech számára, de más magyarországi elektronikai vállalatnak is előnyös lenne, ha létrejönne egy olyan szakemberekből és kutatókból álló hazai közösség vagy szervezet, aminek fókusza a teljesítményelektronika és félvezetők tudományának témaköre.

 

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Naplózástól az Avatarokig - Adat és M.I. 2024.04.25. 15:00 - 2024.04.25. 18:00
EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács