Vissza

Fejlett kommunikációs infrastruktúra megoldások... - Távközlési szakosztály

2019.04.25. 18:00 - 2019.04.25. 20:00
Hely: BME Q épület, B szárny, 402-es terem (QB402) 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére, melynek témája:

Fejlett kommunikációs infrastruktúra megoldások autonóm járművek támogatására

A klubest házigazdája:
Varga Norbert, tudományos segédmunkatárs, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Vitaindító előadások:

Új kihívások a közúti infrastruktúra oldaláról az automatizált járművek megjelenésével
Egyházy Zita, projektvezető, NIF Zrt.

Önvezető és hálózatba kapcsolt mobilitást támogató közúti infrastruktúra fejlesztések
Verdes Máté, osztályvezető, Intelligens Közlekedési Rendszerek Osztály, Magyar Közút Zrt.

Szimulált 5G
Hegyi Péter, kutatómérnök, Nokia Bell Labs Magyarország

PoTi: A Pozició és Idő (PoTi) szerepe a kooperatív járműkommunikációban
Váradi András, kutatási programmenedzser, Commsignia Kft.

Innovatív személyközlekedési rendszerek és mobilitási szolgáltatások 
(Csiszár Csaba - Csonka Bálint - Földes Dávid)
Csiszár Csaba, egyetemi docens, BME-KJK


A klubest rövid összefoglalója:

A fejlett kommunikációs technológiákra épülő okos úti infrastruktúrák hivatottak támogatni a Kooperatív Intelligens Közlekedési Rendszerek (Cooperative Intelligent Transport Systems, C-ITS) új szolgáltatásait, melyek a hagyományos ITS technológiák fejlődésének következő lépcsőfokát jelentik. A közlekedés valamennyi résztvevője (pl. járművek, gyalogosok, infrastruktúra elemei, stb.) a V2X (Vehicle-to-Everything) kommunikációs technológiák segítségével folyamatos, valós idejű kapcsolatot és információcserét hoznak létre, melynek célja, hogy csökkentsék a közlekedési balesetek számát, redukálják a torlódások által okozott légszennyezés, valamint a forgalmi dugók miatt elvesztegetett erőforrásokat, hatékonyabb, biztonságosabb és szabályozottabb közlekedési infrastruktúrát megteremtve. Az aktuális C-ITS telepítési és fejlesztési kutatások és aktivitások heterogén rádiós hozzáférési technológiákon alapszanak, melyek közül az IEEE802.11p/ETSI ITS-G5 (röviden ITS-G5), valamint a celluláris szabványok (4G/LTE/LTE-A/LTE-A Pro, 5G) a kulcsszereplők. Az ilyen kommunikációs technológiával ellátott közlekedési infrastruktúrák kulcsfontosságúak a C-ITS vízióinak támogatásához. A magas szinten vagy teljes mértékben önvezető járművek megvalósításához szintén elengedhetetlen, hogy a közlekedésben résztvevők között kialakult információáramlás és kooperatív érzékelés az infrastruktúra által is támogatott szintjére lépjen. A V2X sémákra épülő közlekedési infrastruktúrák éppen ezt a fejlett kooperációt megvalósítva válhatnak az autonóm közlekedési rendszerek kihagyhatatlan építőelemévé. Ilyen újgenerációs kommunikációs technológiákra épülő közlekedési infrastruktúrák tervezésével, telepítésével, a meglévő informatikai és hírközlési rendszerekkel történő integrációjával, valamint a nagyszámú V2X eszközöket működtető országos és/vagy nagyvárosi hálózatok üzemeltetésével kapcsolatban számos nyitott kérdés merül fel. Klubdélutánunk célja, hogy vitaindító előadásainkkal megvilágítsuk a modern kommunikációs technológiákkal felvértezett közlekedési infrastruktúrák lehetőségeit, elemezzük az ide kapcsolódó nemzetközi trendeket, azonosítsuk a legfontosabb követelményeket mind üzemeltetői, mind pedig beruházói oldalról és beszéljünk a releváns szervezetek aktuális feladatairól, mindezt az autonóm közlekedés ökoszisztémájának és a jövő multimodális közlekedési rendszereinek a megvilágításában.


A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bacsárdi László
HTE Távközlési Szakosztály, elnök

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács