Vissza

Látogatás a Távírótörténeti Állandó Tárlat telephelyére - Szenior szakosztály

2018.03.22. 10:00
Hely: Podmaniczky - Vigyázó kastély oldalszárny, 1173 Budapest, Pesti u. 115.

A HTE Szenior szakosztálya dedikált, csoportos látogatást szervez a Távírótörténeti  Állandó Tárlat   telephelyére a kiállítás bemutatására. 
A látogatás szerves folytatása lesz a Szenior Szakosztály szervezésében már a korábbiakban a TEB Központ előadó termében 2018. március 5-én Gazsi János úr (szakosztály alelnök) által megtartandó "Távírótechnika a távközlés egy lezárt korszaka" (Egy kis technikatörténelem)  című előadásnak.

A Tárlat telephelyének megközelítése a BKV menetrend szerinti  97E, 169E jelű buszjárataival lehetséges az Örs vezér téri autóbusz végállomástól (a 2-es metró végállomását elhagyva, jobbra van!). Csoportos találkozás az autóbusz végállomásnál: 2018. március 22.-én  de. 9h – 9.15’h között

A tárlatot esetleg gépkocsival megközelítők részére a kastély mellett ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre.

A Tárlat a magyarországi első távíróval és annak korabeli környezetével kezdődik. Látható a Magyar Királyi Távírda és a Magyar Királyi Államvasutak távírászata a berendezésektől az eszközökön keresztül a hálózatokig bezárólag. Külön részletesen bemutatásra kerül a magyarországi távíró hálózat 1847-1867 közötti kiépítése, ezen belül a Pest-Pozsony közötti, földalatti távíró vezeték 1850-es évekbeli megvalósítása. Bemutatásra kerülnek a távíró hálózatokban résztvevő adó és vevő végberendezések, a távíró állomások kiépítési rendszere. A kiállítás része az a szabadtéri „távírósétány”, ahol a kastély parkjában, kellemes környezetben bejárhatók és tanulmányozhatók a különböző korabeli távíró póznák, oszlopszerelvények, stb. Ezen kívül számos műszaki meglepetés várja a helyszínre látogatókat. A tárlatot a látogatók részére  szakavatott kísérő vezeti.  

Kérjük a látogatáson részt venni kívánó kedves kollégákat, hogy jelentkezési szándékukat 2018. március 20-ig  jelezzék vissza a janos.varsanyi@gmail.com e-mail cím-re, hogy a csoportos találkozó helyén a névsor ismeretében a buszra való várakozást lerövidíthessük.

Jelentkezési korlát nincs, minden érdeklődő kollégát szeretettel várunk. A belépés ingyenes!

Üdvözlettel
Lőrincz Béla (Szenior Szakosztály elnök)

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács