Vissza

Kapcsolj az 5. sebességre! -Távközlési szakosztály

2018.01.25. 18:00
Hely: BME Q épület, QBF14, 1117 Bp. Magyar tudósok krt. 2. (a szokásos teremnek helyet adó I. épület melletti épület)

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére.

A klub témája:

Kapcsolj az 5. sebességre!

A klub házigazdája: Paksy Patrik (Ericsson)

Előadók:

  • Kovács Benedek (Ericsson) - Az IoT kihivasai es az 5G valaszai
  • Toka László (BME TMIT) - Üzleti kihívások az 5G rendszerekben
  • Sonkoly Balázs (BME TMIT) - 5G mint az Industry 4.0 "motorja (demonstráció)

A klub során rendhagyó módon két előadás és egy demonstráció lesz, melyet kötetlen beszélgetés követ.
 

Az IoT kihivasai es az 5G valaszai

Az IoT rendszerek egyik alapvető építőköve a hálózat, mely megteremti a kapcsolatot az eszközök és az őket koordináló szolgáltatások, valamit a felhasználók között. A 4G után az 5G hálózatokat egyfajta evolúcióként fogják bevezetni, tehát ahelyett, hogy lecserélnénk azt, ami eddig volt, inkább kiterjesztjük, olyan irányba, hogy a speciális igényű rendszerek számára is megfelelő szolgáltatást nyújtson. Ilyen rendszerek például az IoT alkalmazások. Ezen belül, a hálózat szempontjából több technológiát és több funkciót különböztetünk meg. Az egyik legfontosabb különbség a Tömeges IoT (Massive IoT) rendszerek és a Kritikus IoT (Critical IoT) rendszerek közötti különbségtétel. A Kritikus IoT rendszerek esetén a magas rendelkezésre állás, elérhetőség, megbízhatóság a legfőbb jellemzők, a felhasználói pedig leginkább ipari és állami szolgáltatások. A Tömeges IoT rendszerek esetében támasztott tipikus követelmények között a hálózat szempontjából lényeges az élettartam növelés (battery life), a könnyű telepítés és az olcsó menedzselés. A hálzati biztonság minden esetben fontos követelmény.
 

Üzleti kihívások az 5G rendszerekben

A jövőbeni 5G rendszerek nem csak a vezetéknélküli hozzáférési hálózatban hoznak ugrásszerű fejlődést, hanem ezzel egyidejűleg a nyújtandó szolgáltatások területén is: ahogy a felhasználók Internet elérése gyorsul, eddig megvalósíthatatlannak hitt alkalmazások is elérhetővé válnak, pl. a taktilis Internet. A számítási-, és hálózati erőforrásokon alkalmazott virtualizációs technológiák segítik ezek létrejöttét, viszont új üzleti helyzetet is teremtenek az alkalmazások létrehozásában résztvevő szolgáltatók között. Az előadásban az 5G szolgáltatók szövetségeinek létrejöttét, illetve a közvetítői-, és árazási stratégiáinak lehetőségeit fogjuk taglalni.
 

5G mint az Industry 4.0 "motorja

Élő demóban illusztráljuk az 5G adta új lehetőségeket egy Industry 4.0 példán keresztül. Egy jövőbeli gyárban elképzelt robotokat vezérelünk 5G hálózatból, ami magában foglal helyi vagy a gyárhoz közel levő felhő erőforrásokat, távoli felhő infrastruktúrákat és ezeket összekapcsoló hálózatokat. A kulcs a hálózat szoftverizációs módszerek alkalmazása, melynek segítségével a vezérlő komponenseket tetszőleges helyen futtatható szoftver modulokban valósítottuk meg és azokat szoftver alapú, programozható hálózatokon keresztül kapcsoljuk össze az aktuális igényeknek, követelményeknek megfelelően, aminek eredményeként redundanciát, megbízhatóságot és automatikus hibajavítási mechanizmusokat tudunk beépíteni a rendszerbe.
 

A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Gerhátné Udvary Eszter
HTE Távközlési Szakosztály, elnök

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kiberszabályozási minikonferencia 2024 2024.03.19. 12:30 - 2024.03.19. 16:20
EIVOK-46 2024.03.21. 16:50 - 2024.03.21. 19:00
Kvantum elmélkedés-Számítástechnikai Szakosztály 2024.03.28. 14:00 - 2024.03.28. 15:30
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács