Vissza

Okosodjunk együtt (okos eszközök és a dolgok internete) - Távközlési Szakosztály

2016.02.25. 18:00
Hely: Ericsson R&D – Science Park, Irinyi József utca 4-20, B épület, földszint, B2 szárny, konferenciaterem

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

Téma:

„Okosodjunk együtt”

(okos eszközök és a dolgok internete)

Napjaink egyik legtrendibb témája az IoT (Internet of Things) avagy a dolgok internete. Hogyan tudunk létrehozni egy behálózott társadalmat, ahol nem csak az emberek, de az eszközök is egymással kommunikálnak, és ezzel együtt újszerű szolgáltatásokat nyújtanak? A mostani klubon egy előadás és 5 bemutató, azaz néhány konkrét példa segítségével nyerhetünk betekintést a terület kihívásaiba.

Program
 18:00 – 18:10 – Klub bevezető – Gerhátné Dr. Udvary Eszter, Paksy Patrik
 18:10 – 18:30 – „Az IoT kihívás – példák az iparból” előadás – Kovács Benedek (Ericsson)
 18:30 – 19:20 – 5 bemutató látogatás, mindegyik 10 perces
 19:20 – 20:00 – Kötetlen beszélgetés

Bemutatók

Számítógépes látás az önvezető autók világában (Takács Árpád – AdasWorks)
Az AdasWorks kft. számos mesterséges intelligencián alapuló szoftveres megoldással támogatja a modern önvezető autók fejlesztését. Interaktív bemutatónkban a számítógépes látással kapcsolatos fejlesztéseinkről és beépített funkciókról lesz szó, de kitérünk a technológia kihívásaira és jövőjére is.

Behálózott otthon (Lajtha Balázs, Keszte Roland, Hocza Balázs és Fehér Gábor – BME TMIT)
A piacon egyre több intelligens otthoni eszköz, WiFi képes kukta, színjátszó villanykörte és Bluetooth-os bejárati zár jelenik meg, azonban még mindig távol vagyunk az elérhető árú és univerzálisan használható otthon-optimalizálástól. A BME TMIT tanszékén egy ilyen rendszer kiépítésén dolgozunk. Itt és most a SmartSwitch intelligens otthoni hálózatának egy játékos felhasználási lehetőségét próbálhatja ki: a hálózaton keresztül irányíthatja saját fejlesztésű Lego-kompatibilis járgányainkat, amiket a kreatívabbak akár át is építhetnek, saját ízlésük szerint.

Okos lámpa (Zsolczai Viktor, Szücs Levente, Szabó Gábor – BME HVT)
A demonstrációs eszköz egy olyan digitális hangátviteli rendszert valósít meg, mely látható fényt használ kommunikációs közegként. Az adóstruktúra egy Raspberry Pi eszközből illetve egy LED-meghajtó áramkörből áll; az előbbi tárolja a küldendő MP3 hangfájlokat és ezeknek megfelelően előállítja a moduláló jeleket, míg az utóbbi a modulált fény létrehozását szolgálja. A vevő egy fotodiódás áramkör segítségével a beeső fotonokat elektromos tartományba konvertálja, majd az így keletkező jelfolyam egy Arduino mikrokontroller által vezérelt MP3
dekódoló IC bemenetére kerül. Az összeállított rendszer 256 kbps bitsebességű MP3 fájlok valós idejű átvitelét és lejátszását teszi lehetővé.

Telepresence speciális igényekhez (Olasz Mike, Lőrincz András – ELTE IK)
Speciális igényekhez jól illeszkednek a modern eszközök. A távbeszéd és a táv-jelentlét is megvalósítható egy okos szemüveggel, egy kis robottal és egy Android telefonnal, még akkor is, ha a felhasználó nem beszél és olvasni nem tud.

Analitika Okoshálózatoknak (Purger Norbert – Ericsson)
Az okos mérőórák elterjedésével a szolgáltatók nemcsak a fogyasztási adatok leolvasását egyszerűsíthetik hanem minden eddiginél részletesebb képet kaphatnak a hálózatuk aktuális állapotáról. Az így keletkező sok esemény analízise új eszközöket és módszereket igényel.

Gerhátné Dr. Udvary Eszter
Elnök, HTE Távközlési Szakosztály

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kiberszabályozási minikonferencia 2024 2024.03.19. 12:30 - 2024.03.19. 16:20
EIVOK-46 2024.03.21. 16:50 - 2024.03.21. 19:00
Kvantum elmélkedés-Számítástechnikai Szakosztály 2024.03.28. 14:00 - 2024.03.28. 15:30
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács