Vissza

Fuzzy következtetés és alkalmazása, Az ANAL0G asszociatív szövegkereső bemutatása, A fizikai- és az informatikai biztonság konvergenciája - Számítástechnikai Szakosztály

2013.05.16. 14:00
Hely: Óbudai Egyetem, Neumann Informatikai Kar, III. ker., Óbuda, Bécsi út 96/b., az Egyetem új, vöröstéglás épületében, F03 előadóterem

MEGHÍVÓ

Az European Organisation for Quality MNB Informatikai Szakbizottsága, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Számítástechnikai Szakosztálya,
az (ISC)
2 Hungary Chapter, és az ISACA Magyar Fejezete közös rendezvényére.

Előadások

1. Fuzzy következtetés és alkalmazása

A nyolcvanas évek második felétől egyre szélesebb körben nyert alkalmazást egy numerikus bizonytalanság kezelési módszer, a fuzzy logika. Mosógéptől a vérnyomásmérőn át a fényképezőgépig hétköznapi életünk sok használati cikkében lapulhat olyan vezérlés, ami a Lotfi A. Zadeh által 1965-ben bevezetett új fogalomra épülő irányítást alkalmazza.
A fuzzy megközelítés segítségével irányíthatóvá válnak olyan folyamatok, amelyek a klasszikus elméletekkel csak igen körülményesen lennének kezelhetők. Ezek általában ember által jól kézben tarthatóak, azonban matematikai modelljük vagy nem áll rendelkezésre, vagy túlságosan komplex, esetleg nagy számításigénye következtében valós idejű alkalmazásokhoz nem megfelelő.
Az előadás röviden áttekinti a fuzzy következtetés működését, a kapcsolódó alapfogalmakat, majd ismertet néhány olyan gyakorlati alkalmazást, ahol a feladatot fuzzy modellezéssel oldották meg.

Előadó: Dr. Johanyák Zsolt Csaba - Kecskeméti Főiskola, Informatika Tanszék

 

2. Mindennapi Hasonlóság - az ANAL0G asszociatív szövegkereső bemutatása

Az ANAL0G asszociatív szövegkereső (www.logana.com) egy olyan program, mely a szokásosan használt böngészőkbe (Internet Explorer, Opera, FireFox, stb.) beépülve lehetővé teszi a hibásan keresett, vagy hibásan tárolt, illetve többalakú szöveges adatok hatékony keresését is az Interneten.

Az asszociatív szövegkeresés az ANAL0G világviszonylatban egyedülálló képessége, a jelenleg létező kereső eszközök (Google, Yahoo, Bing, stb.) ehhez még csak hasonló funkcióval sem rendelkeznek. E képességet a saját fejlesztésű, nyelv- és karakterkészlet-független, rendkívül hatékony asszociatív szöveghasonlító algoritmusa biztosítja.

Előadó: Nagy István - Óbudai Egyetem, Neumann Informatikai Kar

 

3. A fizikai- és az informatikai biztonság konvergenciája

A markánsan különböző gyökereknek köszönhetően a fizikai és az IT biztonsági diszciplína a gyakorlatban egymás mellett, vagy, sok esetben, sajnálatosan egymás ellen fejlődtek ki. Azonban napjainkra a fizikai biztonsági rendszerek tartalmaznak olyan jelentős az informatikai fejlesztéseket, hogy ez az állapot a továbbiakban nem tartható fenn. Egyre több vállalatnál vonják össze a két területet, azonban még ez sem elegendő. A biztonságot globálisan kell vizsgálni, létrehozni és működtetni, hiszen a támadónak elegendő egy rést megtalálnia a védelemben.

Előadó: Otti Csaba - Óbudai Egyetem, Alkalmazott Biometria Intézet

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dr. Szenes Katalin
a HTE Szakosztály, az EOQ Szakbizottság, és az (ISC)
2 Hungary Chapter elnöke

szenes.katalin@nik.uni-obuda.hu

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kiberszabályozási minikonferencia 2024 2024.03.19. 12:30 - 2024.03.19. 16:20
EIVOK-46 2024.03.21. 16:50 - 2024.03.21. 19:00
Kvantum elmélkedés-Számítástechnikai Szakosztály 2024.03.28. 14:00 - 2024.03.28. 15:30
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács