Vissza

1968 - Filmvetítés - DMV Klub

2012.11.27. 16:00
Hely: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8., HTE Klub 431. szoba

A HTE DMV Filmklub novemberi programja

A film címe: "1968"
Rendezője: Balogh Zsolt

A program házigazdája: Nagy Ernő rendező-operatőr, a HTE DMV klub művészeti vezetője és aki egyben a Parevo fesztivál főszervezője.

A Parevo fesztivál egyik támogatója a HTE. A film vetítésére a Parevo (http://www.parevo.eu) fesztiválon októberben került sor, amelyet a nagy sikerre való tekintettel most klubunk is bemutat!

1968 fontos évszám. Nyugat-Európa szinte valamennyi országa a diáklázadásoktól hangos, míg a keleti részben, a szocialista táborban, a Csehszlovák bevonulás rengeti meg a társadalmat. Miközben Magyarország lakói az aktuális táncdalfesztiválon szórakoznak, Csehszlovákiába bevonulnak a "baráti országok" hadseregei, élükön a Szovjetunióval. Köztük vannak a magyar katonák. A szocialista rendszer, a hatalom még erős, de már vannak, akik szembeszállnak vele. Égő fáklyaként, egyetlen halálos kiáltással egy 17 éves magyar fiú és egy cseh egyetemista is ezt a módját választja a tiltakozásnak.

A Parevo projekt: a  Párhuzamos Forradalmak Kelet-Közép-Európában a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválja. A projekt célja az európai polgárság és demokrácia népszerűsítése a fiatal generációk körében, országokon átívelő tematikájukban összekapcsolódó rendezvények: filmvetítések, tudományos előadások és találkozók formájában. Történelmi dokumentumfilmeken és előadásokon, beszélgetéseken keresztül ismertetjük meg a mai fiatalokat azokkal a folyamatokkal, amelyek elvezettek a közép-kelet-európai régió poszt-totalitárius rendszereinek felbomlásához. Célunk, hogy a fiatalok találkozzanak a filmek még élő szereplőivel, a velünk élő történelmi tanukkal.  A projekt helyszínei Budapest, Prága, Pozsony, Nagyszombat és Varsó.

A megrendezésre kerülő öt filmfesztivál középpontjában az 1956-os, az 1968-as, az 1980-81-es és 1989-es események állnak. A fesztiválon történő vetítések után előadások hangzanak el, a témát még inkább elemző módon megközelítve, értelmezve. A projekt elsődleges célja, hogy a résztvevők a vizuális és elbeszélő technikák által megismerjék a közép-kelet-európai jelent és e társadalmak tudatát alakító, meghatározó történelmi eseményeket. A közös gondolkodás, a személyes találkozások, az élményszerű megközelítés, az élőszó pedagógiai erejét tartjuk a legfontosabbnak. A projekt arra helyezi a hangsúlyt, hogy a nemzeti önismeret megerősítése által alakítsa és erősítse az európai identitást.
(Nagy Ernő)

Tájékozódni a Parevo Dokumentumfilm Fesztiválról: http://www.parevo.eu

Vámos Sándor
a HTE DMV klub vezetője

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács