Vissza

Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK)

2012.11.15. 1:00 - 2012.11.19. 0:59
Szervező: Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium
Hely: Szabadka

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta minden évben megrendezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát az Újvidéki Egyetem valamelyik karán. A VMTDK Kárpát-medencei hatókörű, magyar nyelvű tudományos diákköri mozgalom, amelyben évente mintegy 150 hallgató és 150 mentor vesz részt új kutatási eredményeivel.

(2002, I. VMTDK, Szabadka, 56 kutató; 2003, II. VMTDK, Újvidék, 76 kutató; 2004, III. VMTDK, Zenta, 82 kutató; 2005, IV. VMTDK, Szabadka, 98 kutató; 2006, V. VMTDK, Újvidék, 97 kutató; VI. VMTDK, Újvidék, 82 kutató; 7. VMTDK, Újvidék, 104 résztvevő, 8. VMTDK, Szabadka, 110 résztvevő).

Kik jelentkezhetnek?

A VMTDK-ra minden itthon vagy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgató és kutató jelentkezhet olyan diáktudományos/művészeti tevékenységet dokumentáló magyar nyelvű pályamunkával (dolgozat, előadás, alkotás stb.), amely önálló, saját tudományos kutatásokra, ill. művészeti koncepcióra épül. Munkáikkal részt vehetnek a 26-30 év közötti fiatal vajdasági kutatók is! Korlátozott számban tudunk fogadni jelentkezőket (max. 50-et) a Kárpát-medence más régióiból (Magyarország, Románia, Szlovákia, Kárpátalja) is.

A VMTDK célja

  • folyamatos tudományos és művészeti fórumot teremteni
  • tervszerűbbé tenni a vajdasági elitképzést
  • serkenteni a felsőoktatási diáktudományos és művészeti kutatómunkát
  • ösztönözni a kiváló egyetemi hallgatók tudományos igényű, innovatív tevékenységét
  • bővíteni a szakmai képzési és önképzési lehetőségeket
  • hozzájárulni a fiatalok társadalmi érvényesüléséhez
  • fellendíteni a vajdasági magyar tudományos és művészeti közéletet.

A konferencia szekciói

A VMTDK szekciói felölelik a tudományok és a művészetek minden területét.

1. élő természettudományok
2. élettelen természettudományok
3. műszaki tudományok
4. társadalomtudományok
5. humán tudományok
6. művészetek

 

A VMTDK nem versenyjellegű. Minden előadott dolgozat szerzője és témavezetője oklevelet kap, a nemzetközi tudományos bizottság pedig kihirdeti a szekcióelsőket két kategóriában: 1. egyetemi hallgatói, 2. mesterképzős, doktoranduszi és fiatal kutatói kategória (30 éves korig). Az egyetemi hallgatói szekcióelsők közül a vajdasági felsőoktatási intézményekbe járók az OTDK-án való szereplésre jogosulnak.

A kuratórium a korábbi VMTDK-kon felmutatott kimagasló tudományos ill. művészeti eredmények alapján odaítéli a Kristálygömb Díjat, amelynek eddigi nyertesei Samu János Vilmos, Dr. Simon Vilmos, Mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás és Holló Berta.

A konferenciára megjelenik a háromnyelvű rezümékötet. A tanácskozás nemzetközi jellegét a 35-40 tagú tudományos bizottság biztosítja. A VMTDK nemzetközi, közép-európai jellegét a Kárpát-medence minden régiójából érkező résztvevők biztosítják. A tanácskozás nyelve magyar. A rendezvény a magyar szaknyelv igényes használatára, közéleti gyakorlására ösztönöz. A VMTDK-án minden előadott dolgozat szerzője és témavezetője oklevelet kap. A nemzetközi tudományos bizottság a korábbi VMTDK-kon felmutatott kimagasló tudományos ill. művészeti eredmények alapján odaítéli a Kristálygömb Díjat és kihirdeti a szekcióelsőket.

A konferencia minden év novembere harmadik-negyedik hétvégéjén zajlik. Pénteken este 19 órakor kezdődnek a művészeti előprogramok, majd szombaton egész nap plénumban és szekciókban folyik a munka, amit este a TDK-buli zár. Vasárnap kerül sor a szervezők kiértékelő kerekasztalára.

Felhívás: http://vmtdk.edu.rs/11vmtdk-felhivas
További információ: http://vmtdk.edu.rs

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Közgyűlés 2024 2024.05.30. 15:00 - 2024.05.30. 18:00
HTE 75 - Infokommunikációs trendek szakmai konferencia 2024.06.05. 13:00 - 2024.06.05. 17:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács