Vissza

A 2021. október 7-én tartott Elnökségi ülés témái

Az október 7-i Elnökségi ülés hibrid módon került megtartásra. Az első napirendi pontban a HTE pénzügyi státusza és a folyamatban lévő árbevételeket érintő kérdések voltak a középpontban. A második napirendi pont a HTE Infokom 2021 konferencia szervezésének a helyzetét illetve a szakmai program alakulását mutatta be. A harmadik napirendi pontban a sajnálatosan megüresedett elnökségi pozíció betöltésének az előkészítésére a Jelölő Bizottság tagjaira tett javaslatot az elnökség. A következő pontban a címzetes szenátorok kinevezéséről szavazott a vezetés. Végezetül az Egyebek napirendi pontban a 3G kivezetésével foglalkozó konferencia értékelésére és az állami kitüntetésekre történő felterjesztések megvitatására került sor.


Az első napirendi pontban Nagy Péter operatív igazgató számolt be a HTE pénzügyi helyzetéről. Ebből körvonalazódott, hogy a 2021-es év várhatóan jobb eredményt fog hozni az előzetesen tervezettnél. Ezt persze még nagy mértékben befolyásolja a HTE Infokom 2021 konferencia mérlege, de itt is bíztató a szponzorok támogatása. Az online hozzáférést idén a HTE nem ingyen, de alacsony részvételi díj (10 ezer forint) mellett értékesíti. A részvételi szám még nem látszik, mert érdemben még nem indultak el a jelentkezések. Pozitív elmozdulás látszik a blokkláncokkal kapcsolatos szakértői munka elindításában, amit Elnök úr is megerősített. Több pályázat pozitív elbírálására is vannak esélyeink.

A második napirendi pontban Kolláth Gábor, a Programbizottság elnöke adott tájékoztatást a HTE Infokom 2021 szakmai programjának az állásáról. Az első nap egy szekcióval, míg a második nap két szekcióval kerül megrendezésre. Vágujhelyi Ferenc elnök úr megnyitója után a szokott kerekasztal helyett most egy 3 előadásból álló nemzetközi kitekintésre fog sor kerülni. A program további része már teljesen készen áll, most a szervezési kérdésekre (az előadók önéletrajzának, az előadások összefoglalóinak a begyűjtése és a szekcióvezetők eligazítása) kell fókuszálni. Az előadók döntő többsége a helyszínen fogja megtartani az előadását, csak néhány – elsősorban a külföldi előadók – fog online előadást tartani.

Nagy Péter a logisztikai részről mondta el, hogy a Budapest Hélia Hotel lesz a helyszín, ahol két kisebb termet fog igénybe venni a konferencia. Szerinte 100-150 személy fog jönni személyesen és 100-150 fő online fogja követni az eseményeket. Arra az esetre is megvannak a forgatókönyvek, ha csak online módon lehetne megtartani a konferenciát, de alapvetően nem erre készül a szervezőgárda.

Főtitkár úr még kiegészítette a tájékoztatást a Fekete László-díj szekció miatt fontos pályázati helyzetről. Összesen 6 fő részéről érkezett pályázat, többségében a távközlési területről. A Bíráló Bizottság – mely megegyezik a tavalyival – megkezdte a munkáját. A díj átadására a konferencia zárásaként fog sor kerülni.

Az Elnökség elfogadta Farkas Károly javaslatát, hogy a HTE Diplomaterv és Szakdolgozat nyertesei is szerepeljenek a konferencián, a videókat a szünetekben tervezik vetíteni.

A következő napirendi pontban az időközben elhunyt Szűcs Miklós helyére választandó új elnökségi tag kiválasztását végző Jelölő Bizottság személyi összetételére tett javaslatot az Elnökség. Az előzetes egyeztetések alapján kialakult javaslatot az Elnökség támogatta, de ezt a Szenátusnak kell véglegesen elfogadnia.

A negyedik napirendi pontban Hrucsár Mária főtitkár-helyettes a címzetes szenátorok kinevezésére vonatkozó javaslatait terjesztette elő. Mivel a javasolt személyekkel még nem történt meg az egyeztetés, így az Elnökség egyhangúlag, de feltételesen fogadta el a személyek neveit.

Az Egyebek napirendi pontban Maradi István főtitkár a 3G kivezetés konferenciát értékelte. Az Elnökség összességében eredményesnek ítélte meg a rendezvényt, szakmailag is, de a forgatókönyvek tekintetében is izgalmas kérdések kerültek előtérbe. Ugyancsak az Egyebek között került sor az állami kitüntetésekre vonatkozó javaslattételre, mivel már közeleg az ideje a 2022. március 15-én kitüntetendők felterjesztésére a Minisztériumok felé.  Az Elnökség végül két személyre vonatkozóan szavazta meg a felterjesztést a már igen rövid határidő miatt, mert ezek összeállítása sok időt vesz igénybe. 

Mivel több téma nem merült fel, Maradi István főtitkár az ülést berekesztette.