Vissza

IoT technológiák alkalmazási lehetőségei a precíziós állattenyésztésben - Távközlési szakosztály

2018.03.22. 18:00
Hely: BME Q épület, B szárny 402 terem (QB402)

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére. A klub témája:

"Mondja, marha, mért oly bús?" meleg van-e vagy túl hűs?

avagy IoT technológiák alkalmazási lehetőségei

a precíziós állattenyésztésben

A klub házigazdája: Vida Rolland (BME HSN Lab)

Előadók

  • Alföldi László és Akác Balázs (Holstein Genetika): Miért van szükség IoT-alapú megoldásokra a szarvasmarha tenyésztésben?  
  • Cinkler Tibor (BME HSN Lab): Szenzorok és ami mögöttük van – az adatgyűjtés kihívásai egy szarvasmarhatelepen
  • Tarr Zoltán (Invitech): LoRa-alapú kommunikáció a precíziós mezőgazdaságban

Napjainkban az IoT (Internet of Things) technológiák a gazdaság szinte minden szegmensében megjelennek, hiszen a fizikai környezetünk precíz megfigyelésével és a termelési folyamatokba történő célzott beavatkozások segítségével jelentős hatékonyság növekedés érhető el. Így van ez a mezőgazdaság területén is, ahol a precíziós állattenyésztés és növénytermesztés egyre inkább célkeresztbe kerül, többek között a napokban bejelentett Digitális Agrár Stratégia részeként is, melyet illetően Magyarország az EU országai között is élen jár.
A márciusi Távközlési Klub keretén belül ennek megfelelően elsőként Alföldi László (Hostein Genetika) mutatja be azt, hogy miért is van szükség IoT-alapú megoldásokra a szarvasmarha tenyésztésben, miért fontos monitorozni a tehenek mikroklímáját, mindez milyen mértékben járulhat hozzá a tejtermelés növeléséhez, hol tart most a világ, és milyen kilátások vannak ezen a területen.
Ezek után Cinkler Tibor (BME) mutatja be azt, hogy milyen speciális szenzorokat lehet használni a szükséges adatgyűjtéshez, és milyen specifikus kihívásokkal kell megküzdeni egy szarvasmarhatelep „felokosítása” esetén.
Végül pedig Tarr Zoltán (Invitech) beszél majd arról, hogy miért javasolt a LoRa rádiós technológia használata a precíziós mezőgazdaságban, és hogyan áll a LoRa hálózatok telepítése jelenleg Magyarországon. 

A rendezvény díjtalan. A vitaindító előadásokat a Távközlés Klub hagyományainak megfelelően kötetlen beszélgetés követi.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!          

Gerhátné Udvary Eszter
HTE Távközlési Szakosztály
elnök

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00