A Személyi Jövedelemadó 1%-a felajánlható a HTE számára

HTE adószáma: 19815699-2-41

Letölthető Rendelkező nyilatkozat

 

 

Hogyan és meddig?

Ki?

Kinek?

Miért?

 

Hogyan és meddig?

Mindenekelőtt szerezze meg az Ön által támogatni kívánt 

 • civil szervezet adószámát (HTE: 19815699-2-41) és
 • egyház vagy költségvetési előirányzat négyjegyű technikai számát

Majd keresse meg az alábbiak közül az Önre vonatkozó egyetlen állítást, és olvassa el az utána következő bekezdést!

• Ha önadózó (tehát az ABEV számítógépes programmal vagy kézzel tölti ki adóbevallását, adónyilatkozatát), esetleg az egyszerűsített adóbevallást választotta

Töltse ki az adóbevallás EGYSZA jelű lapját! A 11 számjegyű mezőbe a civil szervezet adószámát (HTE: 19815699-2-41), a 4 számjegyű mezőbe pedig az egyház vagy költségvetési előirányzat technikai számát írja. (Nem kell kisborítékot használnia, mert a rendelkező nyilatkozat az adóbevallás részét képezi.)

• Ha munkáltatói adómegállapítást kért (munkáltatója számol el az adójával)

Nyomtassa ki az itt letölthető dokumentumot, majd vágja körbe és töltse ki a rendelkező nyilatkozatot! (Két külön papíron is rendelkezhet az 1%-okról.) Tegye borítékba a nyilatkozato(ka)t! A borítékra írja rá saját adóazonosító jelét, zárja le a borítékot, és írja alá a ragasztáson átnyúlóan.
Adja le a borítékot a munkahelyén minél hamarabb! (A munkahelyek május 10-ig kötelesek átvenni a borítékot. Ez APEH előírás, ne hagyja magát!)

• Ha már beküldte az adóbevallását, de nem rendelkezett az 1%-okról, vagy nem akarja/tudja leadni a munkahelyén az 1%-os borítékot

Nyomtassa ki az itt letölthető dokumentumot, majd vágja körbe és töltse ki a rendelkező nyilatkozatot! (Két külön papíron is rendelkezhet az 1%-okról.) Tegye borítékba a nyilatkozato(ka)t! A borítékra írja rá saját adóazonosító jelét, zárja le a borítékot, és írja alá a ragasztáson átnyúlóan. A borítékot postán vagy személyesen juttassa el az adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálati irodájához május 20-ig. Rendelkezése így, az adóbevallásától, ill. a munkáltatói adóelszámolástól függetlenül is érvényes.

Ha ennél részletesebb információra van szüksége, keresse fel a NAV honlapját.

 

Ki?
Minden olyan magánszemély rendelkezhet adója 2 x 1 százalékáról, aki adózik az ún. összevont jövedelemadó-alapja után, s jövedelemadóját határidőre, maradéktalanul befizeti, vagy részletfizetési, halasztási engedélye van a NAV-tól. Ehhez nem kell szuperhősnek lenni.

TUDTA-E?

 • A potenciális felajánlók közel fele nem rendelkezik adója 1 százalékáról egyik civil szervezet számára sem.
 • 2011-ben 171 ezer darab rendelkező nyilatkozat vagy kisboríték volt hibásan kitöltve. Pedig nem bonyolult!
 • A potenciális adózók egynegyede nem tud a második, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára felajánlható 1%-ról.
 • Egy nemrégiben végzett felmérésben feltett „Miért nem rendelkezett az elmúlt évben személyi jövedelemadójának 1 százalékáról?" kérdésre a nem rendelkezők bő egyharmada nem tudott válaszolni, vagy nem akarta negatív viselkedését megmagyarázni, közel 20 százalékukat nem érdekelte ez a lehetőség, vagy bevallottan lustaságból nem cselekedtek, 5 százaléknyian pedig még mindig nem tudtak a rendelkezés lehetőségéről.


Kinek?
Az egyik 1 százalékot alapítvány, társadalmi szervezet (pl. egyesület) vagy külön nevesített intézmény javára ajánlhatja fel (pl. a HTE-nek). A másik 1 százalékáról valamely egyház vagy a törvényben meghatározott kiemelt költségvetési előirányzat (a Nemzeti Tehetség Program) javára rendelkezhet. 


Miért?
Mert jó érzés adni! Ráadásul adója kétszer 1 százalékának felajánlása egy fillérjébe sem kerül, hiszen ezt az összeget amúgy is befizeti az államkasszába. Adója 2 x 1%-áról viszont Ön döntheti el, hogy kinek a számlájára menjen. Így adója 1%-a szupernagy segítség.

MENNYIT ÉR?

 • Az elmúlt évben közel 10 milliárd forint jött össze a civileknek felajánlható 1%-okból.
 • Átlagosan 5500 forintot ér egy felajánlás, ami nem kevés.
 • 2011-ben 1,85 millió db felajánlás érkezett civil szervezet, és 1,29 millió db valamely egyház vagy költségvetési előirányzat javára.
 • Több, mint 31 ezer civil szervezetet jelöltek meg kedvezményezettként.

SZJA 1% felhasználás 2016-ban

Az alapcél szerinti közhasznú tevékeny-
ség finanszírozására használtuk fel.

Részletesen:

 • HTE Diplomaterv és Szakdolgozat pályázat díjazását támogattuk.

 • HTE Infokom 2016 konferencián biztosítottuk a diákszekción előadó diákoknak illetve konzulenseiknek a konferencián való részvételt.

 • A 2016-os évben is forrásokat biztosítottunk a HTE szakosztályok tevékenységének támogatására, melyet pályázat útján osztottunk szét a szakmai közösségek között. A támogatással színvonalasabb rendezvények megrendezésére voltak képesek a szakosztályok, 2016-ban 750e Ft-tal, 2015-ben 600e Ft-tal járultunk hozzá a költségekhez.
 • Működtettük a HTE Akadémia programot. Honlap

 • Kedvezményes regisztrációt biztosítottunk a HTE szakosztályvezetői részére a HTE Infokom 2016 konferencián.

Korábbi években:

 • A rendezvényeink internetes közvetítéséhez vásároltunk egy WiFi képes videokamerát, melyet a HTE szakosztályok igényelhetnek hogy a Ustream csatornán keresztül közvetíthessék a rendezvényeket.


 

 • A HTE honlap fenntartására fordítottuk az SZJA 1% felajánlásból fennmaradó összeget.

 • HTE Diplomaterv és Szakdolgozat Pályázat kiírásával támogattuk a fiatalokat. A díjak odaítélésére a HTE ipari és felsőoktatási tagjaiból álló Bíráló Bizottság tett javaslatot.
  Eredmények, kiírás

 • Pályázat útján és jelképes részvételi díj fizetése mellett beengedtünk diákokat konferenciáinkra.
  A Projektmenedzsment Fórumon (Blumenschein Máté, Boda Eszter, Hőnich Ágnes Kata, Páva Péter), HTE Infokom 2012 konferencián (Kováts Dániel, Smidéliusz Gábor, Grivalszki József Attila, Goldschmidt Gergely, Patocskai Tamás, Horváth Bálint, Jakab Sándor), valamint a HTE MediaNet 2013 konferencián (Kámán Ádám, Bakos Máté) volt a vendégünk a HTE Akadémia program keretében.

 • Lehetővé tettük hogy a HTE szakosztályvezetői a HTE MediaNet 2015 és a HTE Infokom 2014 konferencián az önköltségi ár alatti díj megfizetése mellett részt vehessenek a konferencián.