Vissza

Genetikus algoritmusok, evolúciós stratégiák – Élet a gépben - Számítástechnikai szakosztály

2018.05.09. 14:00
Hely: Informatika Tanszék, NJE GAMF MI Kar, Izsáki út 10., Kecskemét, 4-es épület, 315-ös terem

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Neumann János Egyetem Informatika Tanszéke, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Számítástechnikai Szakosztálya, a European Organisation for Quality MNB Informatikai Szakbizottsága, az (ISC)2 Hungary Chapter, és az ISACA Magyar Fejezete közös rendezvényére, az Informatika.Neked előadássorozat következő előadására,

Csík norbert: Genetikus algoritmusok,

evolúciós stratégiák – Élet a gépben

Tartalmi összefoglaló:

A mérnöki életben számtalan példát találhatunk olyan megoldásokra, melyeket a természettől kölcsönöztünk „bevált megoldásokként” olyan problémákra, amelyeknél a számítási idő vagy a kérdés bonyolultsága miatt nem tudunk jobb eredményeket felmutatni. Kérdés, hogy miféle intelligencia vagy elvszerűség szolgáltatta ezeket a megoldásokat? A létezés mibenléte a tervező maga, vagy egyfajta felsőbbrendű kiváltság ez? Létezhet-e ugyanez a viselkedés szimulációs környezetekben milliószor gyorsabban, ha igen, azt hogyan valósíthatjuk meg?
Az előadás - gondolatébresztő jelleggel ezekre a kérdésekre próbál meg – válaszolni, miközben az evolúciós stratégiák és algoritmusok mibenlétét is alapozó módon tárgyalja. A teljes megértést segítendő, az előadás hallgatóságát egy interaktív játékra is invitálom, ahol mindenki egy-egy gépi szálként egy-egy genetikus algoritmust fog „futtatni”.

Kérjük a résztvevőket, akik a játékban részt szeretnének venni, hogy radírt, ceruzát hozzanak; telefonjukra pedig egy dobókocka alkalmazást telepítsenek az előadás idejére, mely képes egyetlen kocka dobásait szimulálni (pl. android esetén: DiceShaker 3D).
 

Az előadó rövid bemutatása:

Dr. Csík Norbert fizikus, programozó matematikus, egyetemi docens, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán az Informatika Tanszék oktatója és a Számítási Intelligencia Tudományos műhely tagja. Kutatási és érdeklődési területe a jelfeldolgozás és sztochasztikus optimalizálás.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Az előadáson történő részvétel ingyenes.

Kérjük, jelezze részvételi szándékát az esemény Facebook oldalán.

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00