Vissza

Elhunyt Lőrincz Béla

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Lőrincz Béla, a HTE szakosztályvezetője, HTE életmű díjasa elhunyt.


Nekrológ

In memoriam Lőrincz Béla

Quo vadis talis cito ?  Béla, miért siettél?  Hiszen még rengeteg feladatod lett volna e földi létben. Itt mindenki szeretve tisztelt és a szakmai környezeted csodálattal nézett fel Rád. Villamosmérnöki életpályád alkalmával tanúja lehettél számos technikai korszakváltásnak mind az analóg, mind a digitális területen és büszkén mondhattad, hogy ezen váltásokhoz személy szerint Te is  jelentős módon hozzájárultál. E helyen részletesen fel kellene sorolnom a szakmai múltadat összefoglaló állomásokat, a munkahelyeidet és az ott eltöltött évek számait az akusztikai kutatásoktól kezdve a számítógépes korszak indulása idején végzett programozáson át az analóg világot felváltó digitális korszak indulásakor végzett tevékenységekig, de úgy gondolom, hogy egy aranydiplomás és ilyen kiterjedt, gazdag szakmai háttérrel rendelkező mérnök ember esetében ezek az adatok  fontosak ugyan, de csak méltatlan statisztikai összefoglaló lenne. Te ennél többet jelentettél. Te voltál a nyugodt, kiszámítható erő ebben az egyre gyorsuló világunkban és bármilyen helyzetben tudtál biztosan és jól dönteni, tanácsot adni, dicsérni vagy éppen az emberek helytelen irányt vett gondolatait jó irányba terelni. Te voltál az, aki nem csak néma résztvevője volt az  egyes összejöveteleknek, hanem olyas valaki, aki kérdezett, ha kellett rákérdezett, javasolt, érvelt  és gondolatokat ébresztett. Szervező képességed csodálni való volt. Montecarló módszerrel végigjátszottad magadban az eseményeket és mikor már mindent tökéletesnek tartottál, csak azután  hoztad meg a végleges döntéseidet, lett légyen az vidéki HTE kirándulás, előadás szervezés vagy egyéb közösségi munka. Egyesek szerint ezek  hajszálhasogatásnak tűntek, de az idő mindig Téged igazolt és a kételkedők utólag mindig belátták tévedésüket. 

A HTE-nek 1967 óta folyamatosan tagja voltál, majd  később a Szenior szakosztály elnökhelyettese, 2014 óta  elnöke, továbbá a HTE  Szenátus egyesületi tanácsadó testületi elnöke, 2006-ban és 2010-ben Egyesületi Aranyérmet kaptál, majd 2015-ben átvehetted a HTE történetében először kiadott Életmű díjadat. Vitalitásod példamutató volt mind a környezeted mind a kollégáid mind a szakosztály tagjainak számára.. Az utóbbi időben az egészségi állapotod ugyan napról-napra romlott, de ezt igyekeztél feledtetni velünk. A Szenior szakosztályi és más társosztályok előadásait személyesen ugyan már nem tudtad látogatni, de az azokról rendszeresen készített hang- és helyszíni képfelvételeken, valamint ustream közvetítéseken keresztül rendszeresen követted azokat. Együtt éltél velünk, kérdeztél tőlünk, instruáltál minket és számon tartottad a legapróbb részleteket is. Telefonon, skype-on gyakran tartottuk a kapcsolatot, szinte nem volt olyan időpontja a napnak, hogy ne álltál volna rendelkezésünkre rövidebb-hosszabb időre. Minden témáról lehetett Veled beszélgetni a történelemtől kezdve, a futballon keresztül a legújabb szakmai eredményekig bezárólag. Nagy szorgalommal készültél a novemberi szakosztályi előadásodra, mely a mesterséges intelligenciáról szólt volna.  82 éves életkorodat meghazudtoló frissességgel gyűjtötted az ehhez szükséges, legújabb külföldi cikkeket, szakmai anyagokat, hogy képben legyél és a hallgatóságodnak ne okozzál csalódást. De a sors hirtelen közbeszólt és erre az előadásodra már többé  nem kerülhet sor.

Nagyon jó matematikus létedre, egyszer jellemzően így fogalmaztál: „…nem félek az elmúlástól, mert  a  nemléti állapot az  élet  szingularitása,  és mindegy, hogy egy földitől eltérő koordinátarendszerben  az   hogyan folytatódik az örökkévalóságban ..." 

Nekünk azonban, akik e világban maradtunk hiányod nem mindegy. Soha el nem múló szeretettel fogunk gondolni Rád és a szellemiségednek megfelelően folytatjuk majd a szakosztályi munkánkat.

Tisztelt elnök Úr,  drága Béla,  nyugodj békében !

Budapest, 2018.10.17.

 

Varsányi János
Szenior szakosztály titkár   

 

A temetés

A temetés ideje: 2018. november 12, de. 11h
Búcsúztatás a sírhelynél.

Újköztemető: 216-os parcella, 9.szakasz, 1 sor, 5-6 (Lőrincz Béláné családi sírhely)
Parcella topológia URL címe: https://maps.hungaricana.hu/hu/BFLTerkeptar/5694/view/?pg=0&bbox=806%2C-9304%2C7135%2C-6070

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kvantum elmélkedés-Számítástechnikai Szakosztály 2024.03.28. 14:00 - 2024.03.28. 15:30
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács