Vissza

Látogatás a solti középhullámú rádióállomáson - a Média Klub, a Vételtechnikai és a Kábeltelevíziós Szakosztály beszámolója

A HTE Média Klub, Vételtechnikai szakosztály és a Kábeltelevíziós szakosztály közös szervezésében látogatást tettünk 2018.04.25-én a solti középhullámú rádióállomáson.


A látogatást a solti rekonstrukcióval foglalkozó két előadás előzte meg:

A solti középhullámú rádióállomás rekonstrukciója 1.
Előadó: Varga-Berta Dávid, Antenna Hungária
Szervező: Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztályok, Média Klub.

http://www.hte.hu/fooldal/-/esemeny/3479721/a-solti-kozephullamu-radioallomas-rekonstrukcioja-veteltechnikai-szakosztaly-kabeltelevizios-szakosztaly-media-klub

A solti középhullámú rádióállomás rekonstrukciója 2.
Előadó: Takács Gábor és Csősz Jenő, Antenna Hungária
Szervező: Vételtechnikai és Kábeltelevíziós Szakosztályok, Média Klub.

http://www.hte.hu/esemenyek/-/esemeny/1/4372168/solti-rekonstrukcio-2-veteltechnikai-szakosztay-kabeltelevizios-szakosztaly-media-klub

Az előadásról készült felvétel megtekinthető Ustream-en: http://www.ustream.tv/recorded/114166761

A látogatás hosszas szervezés és előkészületek után 18 fővel zajlott, a helyszínre jutást gépkocsikkal, egymást segítve oldottuk meg. A látogatás során megtekintettük a régi szovjet gyártmányú adóberendezést valamint az új, a kanadai Nautel gyártmányú NXC2000 típusú, tavaly decemberben üzembe helyezett eszközöket is.

Régi 1 MW-os adóberendezés egyik végerősítő adócsöve

Ottlétünk alatt a modern kanadai adót teljes, éles üzemben volt szerencsénk látni. Mind az 5 darab 400 kW teljesítményű adóberendezést szemügyre vehettük melyek együttműködve biztosítják a névlegesen 2 MW-os kimenő teljesítményt. Betekinthettünk azok modulárisan felépülő belsejébe, megtekinthettük a combinert, a műantennát, megismerhettük ezek működését, valamint a kezelőfelületeiket is megnézhettük.

Az új NXC2000 adóberendezés balra, régi tartalék jobbra

Megnéztük az új rendszer központi vezérlőtermét, és az új rendszer összekapcsolását a régivel, mely néhol 12" átmérőjű tápvonal segítségével történik. A régi szovjet adó tartalékban volt és van, azonban nagy örömünkre demonstrációs céllal az adóberendezés hűtéstechnikai rendszerét működés közben is megtekintettük, valamint egy rövid időre az elektroncsövek fűtését is bekapcsolták nekünk. Feltárult annak a korábban lezárt jelfogós vezérlőmodulnak a belseje, amely több, mint 40 éve vezérli a mai napig működőképes régi adórendszert.

Megnéztük a rendszerek tápellátás részét is, a földkábelek becsatlakozási pontját, a tartalék akkutelepet és a generátort. Egy külső bejárás keretében közelebb mehettünk az adótoronyhoz is és azt biztonságos távolságból, de kellően közelről láthattuk azt.

Az adóberendezés teljesítményét a tápvonalrendszer továbbítja a 300 méter magas antennához

A kétszer fél órásra tervezett látogatás végül a nagy érdeklődés miatt az eredeti sokszorosára nyúlt, azonban az előadók fáradhatatlanul meséltek mind a történelemről, mind a technológiáról, a látogatók nagy örömére.

A látogatás az Antenna Hungária Zrt. támogatásával jött létre. Csősz Jenő műsorszóró csoportvezető, NXC2000 projektvezető, Takács Gábor állomásvezető és Lipták István adókezelő magas szintű szakmai idegenvezetését külön dicséret illeti meg.

Készítette: Szabó Csaba COMPU-CONSULT Kft.
Fotók: Szabados Zoltán COMPU-CONSULT Kft.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács