Vissza

A 2016. február 9-én tartott Elnökségi ülés témái

A februári ülés első napirendi pontja a HTE pénzügyi mérlegével foglalkozott. A második napirendi pont az elnökségi ülések időpontjának a rögzítésével foglalkozott. A második napirendi pontban a címzetes szenátorok kinevezésére vonatkozó javaslatok szempontjait vitatta meg az elnökség. Az egyebek napirendi pontban három témát vitatott meg az elnökség. Elsőként a HTE elnöke számolt be a MATÁV történetét bemutató rendezvény létrehozásának a megindításáról. Ugyancsak az HTE elnöke számolt be az ISZB és a HTE közötti feladatmegosztásról illetve a Digitális Jólét Programban való részvételi lehetőségekről folyt vita az elnökség tagjai között. Végezetül a főtitkár tájékoztatást adott a Telefónia Múzeummal kapcsolatos, a Belügyminiszter úrnak címzett levél megszületéséről.


Az első napirendi pontban Nagy Péter operatív igazgató számolt be a pénzügyi mérleg készültségéről, melyben még vannak függő kérdések. Jelezte, hogy előzetes pénzügyi eredmények legkorábban a márciusi elnökségi ülésre lesznek. Bemutatta a gördülő tervezésen alapuló gazdálkodási rendszer elkészült táblázatait, melyek már használhatóak lesznek a 2016-os költségvetés tervezéséhez és a pénzügyek folyamatos nyomon követéséhez. Az operatív igazgató elmondta, hogy a táblázatok mind a közhasznú, mind a vállalkozási tevékenység nyomon követését lehetővé teszik, mindezt átlátható módon. Emellett a szükséges információk könnyen, gyorsan kinyerhetők belőle és alkalmas a cash-flow grafikus ábrázolására is. Erre a lépésre nagy szükség lesz a következő időszak tervezési és ellenőrzési feladatainál, ezért fontos eredmény a megszületése.

A következő napirendben az elnökség a címzetes szenátorok kinevezésével kapcsolatban megvitatta a kinevezés szempontjait. A következőkben is alapvetően meghatározott feladattal megbízott tagjait tiszteli meg a HTE ezzel a címmel, ahogy eddig is. Gondolni kell azonban az elnökségi tagok utánpótlásáról is, hiszen jövő májusban tisztújító Közgyűlés lesz és fontos, hogy felkészült tagjaink legyenek a HTE pozícióinak a betöltésére, akik közül majd a választani lehet. Ebben segítséget nyújthat, ha már előzetesen be tudjuk vonni tevékeny tagjainkat a munkába, s így ők is jobban át tudják látni a részterületeket. Feladataik elvégzése mellé kaphatják meg a címzetes szenátori címet. A főtitkár felkérte az elnökség tagjait, hogy ennek a figyelembe vételével is adjanak javaslatokat általuk alkalmasnak gondolt személyekre.

A harmadik napirendi pontban az idei év egyik kiemelt rendezvényének, a HTE Infokom 2016-nak az előkészületeiről gondolkodott az elnökség. A HTE elnöke bejelentette, hogy tárgyalásai a programbizottság elnöki pozíciójára vonatkozóan sikeresek voltak, Sallai Gyula elvállalja a feladatot. Az elnökség ezek után szavazott és egyhangúan elfogadta a programbizottsági elnök személyét. Az operatív igazgató ehhez még hozzátette, hogy alapvetően ugyanaz a szekciószervező kör most is megszólítható, akik a tavalyi HTE MediaNet és a tavalyelőtti HTE Infokom szervezésében sikeresen működtek. A bizottság névsora azonban csak az első ülést követően lesz végleges. Fontosnak tartja, hogy idén is legyen diákszekció. Megtörténtek az első lépések a szponzorálással kapcsolatban is. A honlap viszont kicsit változni fog grafikailag, mert ez lesz a jubileumi 20. rendezvény az 1978-ban elindult konferenciasorozatban. Az elnökség vitát folytatott arról is, milyen módon lehetne ezt a jubileumot emlékezetesebbé tenni.

Az egyebek napirendi pontban elsőként Magyar Gábor számolt be arról, hogy a Magyar Rádióról szóló Informatika Történeti Fórum rendezvény kapcsán a januári elnökségi ülésen felmerült egy hasonló, a MATÁV-ról szóló rendezvény gondolata. Azóta Horváth Pállal egyeztetett a kérdésben és meg is indult a szervezőmunka.
Szintén Magyar Gábor számolt be arról, hogy az ISZB keresi azokat a témákat, amikben proaktívan véleményt adhat. Mivel a HTE is hallatja a véleményét több témában, ezeket érdemes összehangolni, ezt az ISZB elnökével át fogja beszélni. A HTE számára fontos terület lehet most a Digitális Jólét Program szakmai támogatása, ebben az irányban is fog lépni.
Végezetül Bartolits István beszámolt arról, hogy a Távközlési Múzeum ügyében a Promotel Egyesülettel közösen küldött a HTE egy levelet Belügyminiszter úrnak, melyben felajánljuk szakmai segítségünket a jelentős értéket képviselő és a világon egyedülálló múzeum megmentése érdekében.

Bartolits István
főtitkár

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács