Vissza

A 2015. szeptember 30-án tartott Elnökségi ülés témái

Az októberi elnökségi ülés azért került szeptember 30-ra, mert az eredeti, október 7-i időpont a HTE MediaNet 2015 konferencia előestéjére esett volna, ami több szempontból sem lett volna szerencsés. Az első napirendi pontban az Infocommunications Journal főszerkesztője, Szabó Csaba Attila és helyettese, Vida Rolland számolt be a folyóirat helyzetéről és a Híradástechnika folyóirat idei különszámairól. A második napirendi pontban a SchisCom munkatársai, Gergely Anna és Mihály Anita mutatták be a HTE kommunikációs tevékenységének az eredményeit. A harmadik napirendi pontban Magyar Gábor, a HTE elnöke ismertette az Infokommunikációs Szakértő Bizottság javasolt vezetőit és tagjait. Erről az Elnökség szavazással döntött. A negyedik napirendi pontban a HTE MediaNet 2015 konferencia szervezési munkáinak a legutolsó lépéseiről számolt be Nagy Péter operatív igazgató. Javaslatokat fogalmaztak meg az Elnökség tagjai az ötödik napirendi pontban a novemberi Szenátus ülés napirendjéhez, valamint döntöttek az ülés időpontjáról is. Végezetül az egyebek pontban Sallai Gyula felhívta a figyelmet az NJSZT informatikatörténeti sorozatának a másnapi, a Távközlési Kutató Intézet történetével foglalkozó rendezvényére, ismertette a 2. Magyar Jövő Internet konferencia programját és egy támogatási kérelmet tolmácsolt a Gábor Dénes díjra vonatkozóan. Nagy Péter a nemzetközi konferenciák állásáról és a felmerült új lehetőségekről számolt be.


Az első napirendi pontban Szabó Csaba Attila, a Infocommunications Journal jelenlegi főszerkesztője és helyettese, Vida Rolland számolt be a folyóirat helyzetéről. Szabó Csaba elmondta, hogy a folyóiratnak ez már a hetedik évfolyama, a megjelenés továbbra is ütemes, a cikkek felhozatala is egyenletes és már több cikk érkezik, mint amennyi megjelenhet, ez minőségi javulást hoz a tartalomban. Beszámolt arról is, hogy a főszerkesztői pozíció várományosával, Vida Rollanddal az együttműködés kiváló, a European Wireless 2015 - Special Issue bírálati folyamatát már Rolland menedzselte, fokozatosan veszi át a feladatokat.

A Híradástechnika folyóiratnak idén két különszáma is lesz, az első már meg is jelent, ez a Távközlési Világnap alkalmából a győri Széchenyi István Egyetemen rendezett konferencia előadásaiból adott válogatást. A szerkesztési munkát vendégszerkesztőként Borbély Gábor, az egyetem Távközlési Tanszékének a vezetője segítette. A másik különszám a HTE MediaNet 2015 konferencia előadásaira fog épülni és várhatóan december közepén jelenik meg.

A második napirendi pontban a HTE kommunikációs tevékenységéről hangzott el egy igen informatív prezentáció. A kommunikációs tevékenységet a SchisCom végzi már több mint egy éve Cs. Kis Zsuzska irányításával. Most a SchisCom két munkatársa, Gergely Anna és Mihály Anita a 2015. április-szeptember közötti időszak tevékenységeiről, eredményeiről számolt be. Mihály Anita a nagyrendezvények kommunikációjáról és a HTE Akadémia új rendezvényéről beszélt. A nagyrendezvények kommunikációjában a hagyományos sajtó mellett komoly szerepet kapott az on-line megjelenés és a Facebook célorientált használata. Ezek nagyban segítenek a célközönség elérésében, valamint a résztvevők megtartásában és az érdeklődők rétegének a szélesítésében is. A beszámoló időszakában a Projektmenedzsment Fórum és a HTE MediaNet 2015 konferencia volt az a két nagyrendezvény, ahol ezeket a technikákat már aktívan használták. A HTE Akadémia ifjúsági rendezvénysorozata a fiataloknak szól, az első rendezvényre szeptember 9-én került sor, ahol Kőnig Tibor (Microsoft Magyarország) a Windows 10-ről tartott előadást. Erre több mint 60 fiatal volt kíváncsi, s ez a részvételi arány azt is mutatja, hogy alapvetően jó ötlet volt a fiatalok megszólítására kidolgozott programba ilyen elemeket beemelni.

Gergely Anna a HTE on-line kommunikációjának az állásáról, valamint a HTE-Schönherz-eNet közös kérdőíves kutatásról számolt be az Elnökségnek. Az on-line kommunikációban a Hírlevél az egyik kommunikációs eszköz, melynek a kattintási arányát is mérik, ez magas és elhanyagolható a leiratkozók aránya is. Kihasználták a Google Grants hirdetési lehetőségeit is, melyhez a HTE egy térítésmentes akció meghirdetése révén jutott hozzá. A HTE Facebook oldalát is egyre többen like-olják, itt jó hír, hogy ezek 24 %-a vidéki, 4 % pedig külföldi tartózkodási helyet jelölt meg. A HTE-Schönherz-eNet kutatás a fiatalok médiafogyasztási szokásait igyekezett feltárni. Ennek a HTE kommunikációja szempontjából azért van jelentősége, mert a kutatási eredményekből több sajtóorgánum is publikált részleteket, ezzel a HTE neve is szélesebb körben ismertté válhat.

Az Infokommunikációs Szakértő Bizottság személyi kérdéseiről Magyar Gábor adott áttekintést. Elmondta, hogy Jereb László, az ISZB elnöke átadta a jelöltekkel már egyeztetett személyi javaslatait, ezek szerint Baksa Saroltát és Frischmann Gábort javasolja elnökhelyettesnek, az ISZB tagjaira pedig Bódi Antal, Grad János, Kenderessy Miklós, Kovács Oszkár, Máthé János, Schmideg Iván, Szivi László és Vannai Nándor a javaslata. Ez az összeállítás jól lefedi az infokommunikáció szélesebb területét, ugyanakkor az ISZB munkájában már gyakorlatot szerzett nevek mellett újak is megjelennek benne.

Az Elnökség szavazás keretében fogadta el az ISZB személyi összetételét, így a megbízólevelek átadására egy ISZB-HTE vezetés közös találkozó alkalmával hamarosan sor kerülhet.

Már csak röviden, inkább összefoglaló jelleggel került sor a negyedik napirendi pontban a HTE MediaNet 2015 konferencia szervezési tevékenységének a beszámolójára, hiszen egy héttel a rendezvény előtt már csak erre van lehetőség. Nagy Péter operatív igazgató elmondta, hogy a konferencia rajtra kész, a program teljesen összeállt, alig vannak helyettesítések az előadók körében, jönnek a kulcsszemélyek. A regisztrált résztvevők száma már 200 fölé emelkedett, ez jó hír, mert már elérte a HTE a célkitűzését és az utolsó héten még szoktak érkezni jelentkezések. Három szállodában sikerült elhelyezni a résztvevőket, a közlekedést sikerült ugyanúgy megoldani, mint tavaly a HTE Infokom 2014-en, tehát nem jelent kényelmetlenséget a három helyszín a résztvevőknek. Teendő még a szponzori szerződések terén van, de ez természetes, hiszen ezek adminisztratív lépései át szoktak nyúlni a konferencia időszakára, azonban a rendezést már nem befolyásolják. Minden adott tehát egy jó hangulatú, szakmailag magas színvonalú konferencia lebonyolítására.

Az ötödik napirendi pontban az Elnökség a Szenátus Ülés időpontjáról hozott döntést és az ülés napirendi pontjairól vitatkozott. A Szenátus Ülés 2015. november 26-án lesz, a napirendet pedig a következő ülésen véglegesíti az Elnökség , miután az elhangzott javaslatok átgondolása megtörténik.

Az egyebek napirendi pontban Sallai Gyula hívta fel a figyelmet az NJSZT Informatikatörténeti sorozatának a másnapi, a Távközlési Kutató Intézet történetével foglalkozó rendezvényére. Bejelentette azt is, hogy a 2. Magyar Jövő Internet Konferenciára november 11-én kerül sor, aminek a HTE az egyik szervezője lesz. Egyben kiosztotta a konferencia programját ismertető szórólapot is. Végezetül tájékoztatta az Elnökséget arról, hogy kapott egy megkeresést egy Gábor Dénes-díj támogatása érdekében, amit most az Elnökség elé terjeszt. Az Elnökség döntött arról, hogy a HTE támogatja a javaslatot.

Ugyancsak az egyebek napirendi pontban számolt be Nagy Péter ügyvezető arról, hogy az EUSIPCO 2016 előkészítése rendben halad, az IEEE PIMRC 2018-as megrendezését viszont nem sikerült elnyernie a HTE-nek, de pályázunk a 2019-es eseményre jövőre. Elnyertük viszont a 2016-os SPECOM konferenciát, ahol a hazai csapatot Németh Géza vezeti. Előtérbe került még az Interspeech és az ACM SigCom megrendezésére irányuló gondolat is, előbbire Németh Géza, utóbbira Tapolcai János vezeti a pályázó együttest.

Bartolits István
főtitkár

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Naplózástól az Avatarokig - Adat és M.I. 2024.04.25. 15:00 - 2024.04.25. 18:00
EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács